Форум ономастів

    У Хмельницькому національному університеті відбулася XV Всеукраїнська ономастична конференція "Український ономастикой: типологія, словотвір, функціонування". Для довідки: ономастика вивчає власні назви.

    Участь у конференції взяли 73 науковці-ономасти з різних регіонів України, найбільше дослідників прибуло з Вінниці, Донецька, Києва, Львова, Одеси, Тернополя, Умані, Хмельницького і Чернівців, а також із Польщі та Словаччини. Один із найповажніших гостей — голова Української ономастичної комісії, член-кореспондент НАН України, доктор філологічних наук Василь Німчук підбив підсумки роботи за два роки і визначив орієнтири для майбутніх ономастичних студій.
   З вітальним словом звернувся доктор економічних наук, професор Михайло Войнаренко, який представив ономастичні дослідження, які проводить Хмельницький національний університет. Для святкового настрою учасники студентського театру "Глорія" майстерно виконали кілька номерів художньої самодіяльності.
   На самому ж пленарному засіданні з цікавими дослідженнями виступили доктори філологічних наук Д.Бучко (Тернопільський національний педуніверситет ім. В.Гнатюка), Ю.Гладкий (Трнавський університет, Словаччина), Н.Іваницька (Вінницький державний педуніверситет імені М.Коцюбинського), О.Карпенко (Одеський національний університет ім. І.Мечникова), В.Лучик (Національний університет "Києво-Могилянська академія"), Г.Лукаш (Донецький національний університет), М.Торчинський (Хмельницький національний університет) та інші.
   На секційних засіданнях обговорювали актуальні проблеми теорії і практики вивчення власних назв передусім антропонімів, топонімів і поетонімів.
   Наступного дня відбулися засідання Української ономастичної комісії та підсумкове пленарне засідання. Учасники конференції відзначили гарну організацію заходу, за проведення якого відповідали кафедри української та слов'янської філології. Активну участь у підготовці та проведенні наукового форуму взяв деканат гуманітарно-педагогічного факультету на чолі з Людмилою Станіславовою. У прийнятій ухвалі конференції науковці запропонували звернутися до Верховної Ради з пропозицією активізувати роботу щодо дотримання мовного законодавства у сфері номінації та перейменування об'єктів, які мають назви, пов'язані з тоталітарним режимом. Також була висловлена пропозиція проводити Всеукраїнську студентську олімпіаду з ономастики. Наступна ономастична конференція відбудеться у вересні 2015 року в Одеському національному університеті імені І.Мечникова.
   Завершилася конференція цікавою екскурсією у Меджибізьку фортецю.



Інна ГОРЯЧОК,
учасниця конференції