Освіта на міжнародній орбіті

   Керівництво Хмельницького національного університету приділяє значну увагу розвитку міжнародного співробітництва, основи якого було закладено ще наприкінці 1980-х років. Сьогодні у цьому велика заслуга ректора, академіка, професора М. Є. Скиби та проректора з міжнародних зв'язків, професора М. А. Йохни, з яким відбулася ця розмова.
   — Миколо Антоновичу, за якими напрямами здійснюється міжнародне співробітництво в університеті?
   — Здійснюємо міжнародне співробітництво в галузі освіти, науки, культури та спорту, адміністрування. Наші партнери — Німеччина, Польща, Словаччина, Литва, Австрія, Росія, Білорусь, Нідерланди, США, Бельгія, Франція та інші.
   Основні напрями співпраці — обміни досвідом з організації навчального процесу та методик викладання, запрошеннями для участі у науково-методичних конференціях та семінарах, навчальними планами, навчально-методичною літературою та програмними продуктами, викладачами, студентами; спільна підготовка і видання посібників та підручників, спільні грантові проекти.
   Головними залишаються національні інтереси, розвиток освітнього та наукового потенціалу університету, залучення додаткових джерел фінансування через систему грантів, укладення договорів з іноземними юридичними та фізичними особами щодо навчання студентів та ін.
   Контакти з вищими навчальними закладами інших країн дають можливість підвищувати кваліфікацію викладачів, збагачувати навчальний та науковий потенціал, організовувати літні школи, обмін викладачами та студентами в рамках кредитно-трансферної системи, стажування професорсько-викладацького складу.
   Позаду залишився 2013 рік. Якими є основні здобутки у міжнародних проектах?
   — Впродовж 2013 року було підписано 4 двосторонні угоди про співробітництво із зарубіжними вишами, зокрема з Інститутом математики та інформатики Болгарської академії наук (Болгарія); Люблінською політехнікою (Польща); Санкт-Петербурзькою академією післядипломної педагогічної освіти (Росія); Вищим інститутом управління, торгівлі і фінансів (Мозамбік). А також пролонговано дію договору із Західно-Казахстанським аграрно-технічним університетом імені Жангіра Хана.
   Загалом університет співпрацює із 70 зарубіжними вишами, установами та організаціями.
   За 2013 рік отримано 23 міжнародних гранти, університет брав участь у 12 міжнародних проектах. У результаті співпраці з іноземних джерел було отримано у різних формах матеріально-технічної допомоги на суму понад 4 мільйони гривень.
   Також викладачі та студенти університету брали активну участь у науковій роботі. Так, у 2013 році було надруковано та підготовлено до друку нашими викладачами та студентами близько 100 публікацій у зарубіжних наукових виданнях.
   Міжнародна активність у цьому напрямку — це не просто спосіб реалізуватись чи здобути підтримку для проведення досліджень. Це також спосіб формувати власне наукове ім'я, без чого успішність у сфері освіти і науки є нереальною. Участь у подібних грантах та проектах — це можливість запозичити досвід, співставити власний рівень із світовим. Підвищення вимог до наукових публікацій, яке триває в Україні, не виглядає настільки драматичним для тих, хто має досвід наукової роботи із закордонними партнерами. А це є стимулом до підвищення наукового рівня наших викладачів і, відповідно, якості викладання.
   Напевно, що в рамках двосторонніх угод відбувався обмін делегаціями, проводилися міжнародні конференції, семінари, стажування, конкурси, симпозіуми...
   — Так, звичайно. Лише у минулому році ХНУ відвідали делегації та представники НАТО, Куявсько-оморського воєводства (Польща), Люблінської політехніки (Польща), Вітебського державного університету імені Машерова (Білорусь), Санкт-Петербурзької академії післядипломної педагогічної освіти, Вищого інституту управління, фінансів та торгівлі (Мозамбік). В свою чергу, представники ХНУ відвідали: Жилінський університет в Жиліні (Словаччина), Політехніку Свєнтокшиську (Польща), Краківську політехніку імені Костюшка (Польща), Люблінський технічний університет (Поль-ща), Природничо-технологічний університет міста Бидгощ (Польща), Гірничо-металургійну академію (Польща), Університет Кобленц-Ландау (Німеччина), Університет Ньюкасла (Beликобританія), Технологіч-ний університет м. Лодзь (Польща), Санкт-Петербурзьку академію післядипломної педагогічної освіти (Росія). У 2013 році ХНУ виступив організатором та співорганізатором 16 конференцій, 1 міжнародної студентської олімпіади.
   Впродовж 2013 року викладачі та співробітники університету перебували у 118 відрядженнях за кордоном: в Іспанії, Німеччині, Словаччині, Польщі, Росії, Великобританії, Бельгії, Італії, Ізраїлі, Швейцарії та ін.
   82 студенти університету перебували у закордонних відрядженнях, 8 — брали участь у Міжнародній програмі культурного обміну "Work & Travel USA", пройшли стажування в американських компаніях у сфері обслуговування, знайомилися з культурою і традиціями США, поліпшували знання англійської мови.
   — У яких міжнародних проектах університет бере участь?
   — Важливим напрямом міжнародного співробітництва ХНУ у 2013 році стала реалізація програми "НАТО-Україна" з перепідготовки військовослужбовців. Керівник проекту — професор, проректор з науково-педагогічної роботи Михайло Войнаренко. Інша програма — ТЕМПУС "Мережева взаємодія університетів-партнерів в реалізації багаторівневої системи підготовки і підвищення кваліфікації спеціалістів у сфері освітнього менеджменту". Цим проектом керую я. Проект ТЕМПУС SAFEGUARD "Національна інженерна safeware-мережа центрів інноваційної університетсько-промислової кооперації" (керівник проекту — професор, завідувач кафедри системного програмування Оксана Поморова) та ряд інших важливих проектів.
   Співпраця з європейськими колегами дає можливість набути нових знань і навичок, запровадити нові методи викладання та оцінювання, що зрештою підвищує якість освіти та дозволяє університету вийти на новий рівень розвитку.
   Нещодавно Виконавче агентство з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури оголосило результати 6-го конкурсу за програмою ТЕМПУС IV. З 33 проектів за участю українських університетів, які рекомендовано для фінансування ЄС, 4 проекти у 2014 році виконуватиме ХНУ. Це — вагомий результат з огляду на те, що процедура відбору проектів є досить тривалою та складною.
   — Сьогодні ХНУ плідно співпрацює з американською корпорацією SolidWorks (США) і є єдиним університетом в Україні, який забезпечує студентів та викладачів ліцензійним SolidWorksдля роботи на домашніх комп'ютерах. Розкажіть, будь ласка, детальніше про це.
   — Так. це значне досягнення нашого вишу. Сьогодні корпорація SolidWorks є одним зі світових лідерів у розробці програмного забезпечення. Наш університет впроваджує в навчальний процес інституту механіки та інформатики сучасні інформаційні технології на базі програмного забезпечення SolidWorks. Минулого року кафедра машинознавства продовжувала співпрацювати з американською корпорацією, і її представники передали університету сертифікат-продовження підписки
   на SolidWorks. Університет отримав можливості провести обновлення SolidWorks у комп'ютерних класах університету; використовувати до 500 робочих місць у локальній мережі університету та у студентських гуртожитках, які також підключені до загальноуніверситетської комп'ютерної мережі. І єдиний в Україні няш університет отримав 500 студентських ліцензій SolidWorks 2013 для домашніх комп'ютерів студентів та викладачів.
   — А як розвивають ся міжнародні зв'язки в галузі культури та спорту?
   — Традиційно, художні колективи беруть постійну участь у фольклорних фестивалях за кордоном. Народний ансамбль танцю університету "Юність Поділля" активно співпрацює з
   міжнародною організацією з народної творчості (Австрія) та Бельгійською секцією Міжнародної організації з народної творчості. У 2013 році ХНУ в рамках фестивального туру народного ансамблю танцю "Юність Поділля" відвідали Іспанію та Бельгію. Результатом туру стало отримання трьох дипломів фестивалів. Обсяги фінансування фестивального туру становили 43680 евро.
   А щодо спорту, у минулому році 15 спортсменів університету брали участь у змаганнях за кордоном. Це: етапи Кубка світу з фехтування на шаблях та панкратіону, чемпіонати Європи серед молоді з веслування та регбі, чемпіонати Європи серед юніорів з вільної боротьби та армспорту, XXVII Всесвітня літня універсіада, на яких досягнуто вагомих результатів. Серед нагород і студенти вибороли 7 перших місць, 3 — другі та 2 ; — треті місця.
   — За якими напрямами передбачається міжнародне співробітництво у 2014 році?
   — У Міністерстві освіти і науки України особлива увага приділяється програмам подвійного диплома, і у 2014 році ми активно працюватимемо у цьому напрямі. Програма "Подвійний диплом" — дуже важлива насамперед через те, що молоді люди, які отримають одразу 2 дипломи, будуть більш конкурентноздатними на ринку праці. Це істотно заощаджує час на навчання за обраною спеціальністю, значно збільшує міжнародну мобільність українських студентів, розширює можливості працевлаштування як в Україні, так і за кордоном. У цьому році нам необхідно ґрунтовно узгодити навчальні плани, програми дисциплін, терміни навчання, умови оплати навчання, проживання і харчування, мовні аспекти процесу навчання з кількома закордонними вишами. Очевидно, що формування єдиного європейського простору вищої освіти і розширення мобільності України цього вимагає.
   У цьому році плануємо створити підготовче відділення для іноземців і значно збільшити їх чисельність. Іноземні студенти на рівних правах зі студентами-громадянами України користуватимуться навчальними аудиторіями, читальними залами та бібліотекою, спортивними спорудами.
   Одним з основних завдань на сьогодні є збільшення закордонних публікацій викладачів університету у виданнях, які входять до міжнародних наукометричних баз. І це далеко не повний перелік завдань, які ми плануємо виконати...

Гуменна Л.