Найбільший виш краю зміцнює свої позиції

   Днями Хмельницький національний університет відвідали керівник проекту "Топ-200 Україна" Олеся Линовицька та прес-секретар Ігор Михайленко, які в рамках свого візиту провели брифінг для місцевих ІМІ.

   Традиційно наприкінці кожного навчального року Центр міжнародних проектів "Євроосвіта" за погодженням із Міжнародною наглядовою радою представляє академічний рейтинг вишів III-IV рівнів акредитації "Топ-200 Україна". Цього року Хмельницький національний університет значно поліпшив свою позицію, посівши 65 місце на противагу минулорічному 148-му.
   Олеся Линовицька розповіла про основні критерії визначення рейтингу, серед яких головними є оцінки науково-педагогічного потенціалу вузу та якості навчання, а також його міжнародне визнання й репутація закладу. Вона наголосила, що такий значний прорив ХНУ свідчить про величезну роботу, зокрема головними досягненнями назвала збільшення міжнародних наукових проектів (успіхи в європейській міжнародній програмі "Tempus"), значні наукові здобутки й чисельні перемоги студентів у олімпіадах та конкурсах. Зазначила, що не варто зупинятись на досягнутому і розвиватись далі, зі свого боку пообіцявши координувати університет та консультувати його керівництво.
   Під час брифінгу співробітники ЗМІ й гості також обговорили, яким чином реформи вищої освіти вплинуть на позиції навчальних закладів у рейтингу "Топ-200 Україна", розподіл бюджетних місць у вишах і додаткові конкурсні умови для абітурієнтів.
   У рамках свого робочого візиту керівництво проекту "Топ-200 Україна" відвідало університетський навчальний музейно-виставковий центр "Історія та сучасність техніки", факультет заочно-дистанційного навчання, післядипломної освіти та довузівської підготовки, центр інформаційного менеджменту та працевлаштування, університетську науково-виробничу базу, навчальний та науковий центр ХНУ SolidWorks, гуртожиток №3. Також гості ознайомились з роботою студентської ради, зустрілись із випускниками ХНУ, які займають високі адміністративні посади та керують потужними підприємствами краю.

   Також у рамках міжнародного українсько-польського проекту "Розвиток польської освіти в Україні через підтримку кафедри слов'янської філології у Хмельницькому національному університеті" відбулася Міжнародна науково-практична конференція "Польська мова в українській освіті — перспективи в аспекті європейської інтеграції". Проект реалізується за підтримки Міністерства закордонних справ Польщі у контексті гранту "Співпраця в галузі громадської дипломатії у 2014 році".
   Ця конференція є підсумковою у рамках виконання міжнародного проекту "Розвиток польської освіти в Україні через підтримку кафедри слов'янської філології у Хмельницькому національному університеті", спрямованого на популяризацію та розвиток польської мови в Україні.
   За рахунок гранту Міністерства закордонних справ Польщі були придбані сучасні традиційні та мультимедійні матеріали для викладання польської мови.
   Також було організовано безкоштовне навчання, проводилися методологічні семінари та практичні заняття у школах м. Кельце (Польща) для викладачів кафедри слов'янської філології ХНУ.
   На пленарному засіданні учасники та гості конференції мали змогу заслухати наукові доповіді провідних вчених, що були присвячені найактуальнішим проблемам сучасної філологічної науки.
   Далі робота учасників конференції проходила в рамках чотирьох секційних засідань.
   Загалом усі учасники та гості заходу задоволені результатами конференції і висловили щирі слова вдячності завідувачу кафедри слов'янської філології ХНУ, доценту Нелі Подлевській за високий рівень організації, постійний розвиток вітчизняної філологічної науки та активну участь у розвитку міжнародних зв'язків університету.
Ольга ОСІЙЧУК,
Алла КОХАНСЬКА