ХНУ – учасник європейської міжнародної програми "Tempus-IV"


    Хмельницький національний університет став переможцем 6 конкурсного відбору проектних заявок на участь у європейській міжнародній програмі "Tempus IV", спрямованій на модернізацію вищої освіти. Із 937 заявок, поданих університетами різних країн Західної та Східної Європи, фінансування отримав 171 науково-освітній проект. І чотири з них у 2014 році виконуватиме ХНУ.


   Сьогодні наш університет є учасником семи проектів  Tempus (чотирьох нових і трьох з попередніх років). Це вагомий результат з огляду на те, що процедура відбору проектів є досить тривалою та складною. Здійснюється вона на основі оцінювання академічної і технічної якості поданих заявок згідно з національними пріоритетами, які щорічно визначаються міністерствами освіти відповідних партнерських країн. Взагалі лише 33 проекти за участю українських університетів рекомендовано для фінансування ЄС. 
   Проект розрахований на три роки, починаючи з 2014-го. Особливістю проекту є створення модульних освітніх програм з елементами білінгвального та дистанційного навчання.
   В рамках проекту ЄС "Підготовка педагогів і освітніх менеджерів у роботі з гетерогенними групами та організаціями" у Фондовому університеті м. Хільдесхайма (Німеччина) відбулася перша тижнева зустріч представників консорціуму учасників проекту "Tempus IV" та установча конференція цього проекту. У Німеччині Хмельницький національний університет представляв та взяв участь у роботі конференції-семінару проректор з міжнародних зв'язків, професор, координатор проекту від ХНУ — Микола Йохна.
   Цікаво відзначити, що в університеті навчається порівняно невелика кількість студентів, що дозволяє значною мірою реалізовувати індивідуальний підхід у навчанні. Крім того, університет Хільдесхайма має багаторічний досвід участі в різних міжнародних проектах у сфері освіти, в тому числі і програмах Tempus.
   Результатом візиту до Німеччини стала розгорнута програма спільних дій, спрямованих на розробку і реалізацію етапів проекту "Tempus IV". Виконання поставлених цілей допоможе ефективно здійснити підготовку спеціалістів в університетах різних країн та запровадити принципи інклюзивної освіти, що дозволяє інтегрувати в соціум різні групи молоді.
   Для довідки: "Tempus" міжрегіональна програма Європейського Союзу, спрямована на модернізацію вищої освіти у 28 країнах сусідах ЄС. Програма націлена на активізацію міжнародного міжуніверситетського співробітництва, реформування системи вищої освіти, оновлення навчальних програм. За двадцять років реалізації програми Темпус в Україні вітчизняними університетами було успішно виконано понад 300 проектів Темпус різного типу.

Леся ГУМЕННА, відділ міжнародних зв'язків та зв'язків з громадськістю ХНУ