Порядок подання повідомлень про захист дисертацій
Вконтакте Facebook Twitter Feed Надіслати новину
переглядiв - 331
| 19.05.2014

Минулої п’ятниці, 16 травня, до святкування Дня науки у вітчизняних вишах проводили низку заходів. День науки – одне з наймолодших освітянських свят в Україні. Попри те, що перша вітчизняна Національна академія наук була заснована майже 100 років тому, це свято офіційно почали відзначати лише у 1997-му.

Цього дня в Хмельницькому національному університеті відбулася конференція професорсько-викладацького складу за підсумками наукової діяльності. З вітальним словом до присутніх звернувся ректор університету, професор Микола Скиба. Найкращих видатних науковців нагородив грамотами і пам’ятними подарунками за якісні наукові дослідження й активну участь у розвитку науки. 

Проректор із науково-педагогічної роботи ХНУ, професор Георгій Параска у своєму виступі наголосив, що розвиток науки у вищих навчальних закладах має бути пріоритетним у становленні нашої держави та запорукою її процвітання. На сьогодні в університеті підготовка кадрів в аспірантурі ведеться за 22 спеціальностями, а в докторантурі – за 7 спеціальностями; активно працюють 5 спеціалізованих вчених рад із захисту кандидатських та докторських дисертацій за 12 спеціальностями. За минулий рік захищено 7 докторських і 28 кандидатських дисертацій; ХНУ є засновником 6 фахових журналів. За результатами наукових досліджень надруковано 1765 статей, із них 144 – у закордонних виданнях, при цьому в Scopus – 20 статей; отримано 32 патенти та видано 64 підручники і монографії. Студентська наукова робота в ХНУ також на високому рівні: науковими дослідженнями займаються 2300 студентів; вони опублікували понад 1000 наукових статей; 25 студентів стали призерами наукових Олімпіад, що проводяться під егідою Міністерства освіти і науки України.

До Дня науки також у Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу (ІФНТУНГ) організовано низку заходів. Там відбулося нагородження студентів-переможців  студентських всеукраїнських та міжнародних  олімпіад, конкурсів 2012/2013 н.р. Також відбулося  нагородження переможців конкурсу ідей на тему «Нова енергія» серед студентів та учнів навчальних закладів Івано-Франківської області. Також в Університеті нафти і газу розпочав свою роботу Міжнародний паливний конгрес під егідою студентського відділення спілки інженерів-нафтовиків, Міжнародної некомерційної професійної організації нафтової промисловості SPE., за активного сприяння компанії Шеврон, платинового спонсора акції. Участь у роботі брали  майже сорок студентів, зокрема з Єгипту (Каїрський університет), Польщі (Варшавський університет, Краківська гірничо-металургійна академія ім. С. Сташица), України (Дніпропетровський національний гірничий університет).

На базі Херсонського національного технічного університету проведено Всеукраїнську конференцію «Науково-практичні розробки молодих вчених на сучасному етапі розвитку хімічних технологій». У конференції взяли участь студенти та молоді вчені  з провідних вищих навчальних закладів України: Українського державного хіміко-технологічного університету, Київського національного університету технологій та дизайну, Львівської політехніки, Хмельницького національного  університету, Запорізького державного медичного університету.

У Запорізькому державному медичному університеті теж проходила  Всеукраїнська науково-практична конференція молодих вчених і студентів з міжнародною участю «Сучасні аспекти медицини та фармації – 2014», приурочена до Дня науки. Студенти та  молоді вчені медичних ВНЗ України та ближнього зарубіжжя представили понад 400 доповідей на актуальну тематику медицини та фармації. Організували конференцію Рада молодих вчених і Студентське наукове товариство ЗДМУ за підтримки ректорату.

На розвиток науки у 2013 році ректорат спрямував понад 9 мільйонів гривень, оснащено 6 нових лабораторій. 15 наукових шкіл Запорізького медуніверситету відомі далеко за межами України. В університеті активно працюють три спеціалізовані ради із захисту кандидатських і докторських дисертацій з 10 спеціальностей. Протягом 2013 року захищено 9 докторських і 34 кандидатських дисертації, від початку 2014 року – 17 кандидатських дисертацій.
Нині в ЗДМУ працюють 106 докторів і 428 кандидатів наук – це один із кращих показників серед медичних вищих навчальних закладів України.