переглядiв - 332
| 24.04.2014

Згідно з домовленістю, досягнутою минулого року між ректорами університетів професором Миколою Скибою та професором Пьотром Кацейком, перша група студентів Хмельницького національного університету в лютому розпочала навчання на факультеті основ техніки в Люблінській політехніці.

Програма передбачає одночасне навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр». Студенти нашого університету є представниками різних факультетів, оскільки в Польщі вже кілька років дозволено вступати до магістратури незалежно від напряму навчання за ОКР «бакалавр». Умови вступу передбачали закінчення бакалаврату в нашому університеті, проходження тестування в Польщі та початкове володіння польською мовою. Наших студентів об’єднали в одну групу і розпочали навчання за напрямом «технічна інформатика». Колектив деканату факультету основ техніки на чолі з професором Клаудішем Ленніком створили всі належні умови для комфортного початку навчання.

Звісно, що спершу студентам було важко сприймати лекції польською мовою, конспектувати та спілкуватися з викладачами. На сьогодні студенти опановують багато цікавих дисциплін, а саме: моделювання технологічних процесів; мультимедійні системи; сomputer Aided Engineering (англійською мовою); комп’ютерні методи в навчанні; бази даних тощо.

Зазначимо, що для наших студентів було зроблено відповідні преференції в термінах навчання та оплаті. Наступного року планується додатковий набір наших студентів на напрям «Мультимедіа в техніці, економіці та бізнесі». Хочу зауважити, що після закінчення магістратури в Польщі наші студенти отримують диплом інженера європейського зразка, що є дуже важливим з погляду майбутнього працевлаштування в Україні або Польщі. Разом із нашими студентами в групі навчаються і польські студенти, з якими встановлені справді дружні  стосунки. Нині студенти готуються до захисту дипломів у Хмельницькому національному університеті.

За словами професора Гжегожа Шведа, наші студенти його приємно здивували своїм рівнем знань і бажанням до подальшого навчання. Він висловив надію, що всі труднощі є тимчасовими та будуть подолані протягом першого семестру магістратури. Загалом українські студенти дуже задоволенні тим, що мають можливість одночасно навчатися в магістратурі в двох провідних вишах міст Хмельницького та Любліна. 

За інформацією відділу міжнародних зв’язків та зв’язків з громадськістю ХНУ