Порядок подання повідомлень про захист дисертацій
Вконтакте Facebook Twitter Feed Надіслати новину
переглядiв - 162
| 27.06.2014

Хмельницький національний університет продовжує активно розширювати горизонти міжнародного співробітництва. Свідченням цього є початок реалізації нового українсько-польського проекту під назвою «Розвиток польської освіти в Україні через підтримку кафедри слов’янської філології у Хмельницькому національному університеті», урочисте відкриття якого днями відбулося в ХНУ.

Варто зазначити, що Польщу можна, без сумніву, назвати «стратегічним партнером» ХНУ, оскільки багаторічна співпраця університету з навчальними закладами, установами та організаціями Польщі є доволі плідною та результативною. Постійно організовуються спільні конференції, семінари, симпозіуми та олімпіади, щороку викладачі, аспіранти та студенти ХНУ проходять наукове стажування у провідних ВНЗ Польщі, відбувається активний науковий обмін викладачами і студентами з обох сторін.

Із 2014 року студенти ХНУ мають унікальну можливість взяти участь у програмі «Подвійний диплом», що дає змогу здобувати освіту в ХНУ та одному з провідних ВНЗ Польщі, отримавши дипломи магістра або спеціаліста університетів України та Польщі одночасно. Це суттєво заощаджує час на навчання за обраною спеціальністю, підвищує рівень володіння іноземними мовами, знайомить із культурою і традиціями й особливостями ведення бізнесу, сприяє набуттю досвіду роботи на підприємствах та установах Польщі, отриманню подальшої роботи у країнах ЄС.

ХНУ активно співпрацює з польськими партнерами у сфері реалізації міжнародних наукових проектів. Так, проект «Розвиток польської освіти в Україні через підтримку кафедри слов’янської філології у Хмельницькому національному університеті» вже є четвертим проектом, що реалізовується ХНУ спільно з польським Товариством «Інтеграція Європа-Схід». Грантоодержувачем цього проекту, що фінансується Міністерством закордонних справ Польщі в контексті гранту «Співпраця в галузі громадської дипломатії в 2014 році», є кафедра слов’янської філології Хмельницького національного університету. Варто зазначити, що попри те, що кафедра є відносно молодою, вона вже встигла зарекомендувати себе як потужний науковий осередок, що здійснює активну роботу на освітянській і науковій нивах, а також як надійний партнер у реалізації міжнародних проектів.

Проект «Розвиток польської освіти в Україні через підтримку кафедри слов’янської філології у Хмельницькому національному університеті» спрямований на розвиток польської мови, розрахований на 6 місяців і завершиться у листопаді 2014 року. За рахунок гранту МЗС Польщі будуть придбані сучасні традиційні та мультимедійні матеріали для викладання польської мови. У ході реалізації проекту планується організація безкоштовних курсів із вивчення польської мови та знання сучасної Польщі для кандидатів на вивчення польської філології у Хмельницькому національному університеті. Також проект передбачає організацію безкоштовного навчання, методологічних семінарів і практичних занять у школах м. Кельце (Польща) для викладачів кафедри слов’янської філології Хмельницького національного університету.

З огляду на зростання ролі ЗМІ у житті суспільства, до участі в реалізації проекту будуть залучені і місцеві телеканали. З метою популяризації польської мови та культури серед населення міста Хмельницького та області кафедра слов’янської філології ХНУ спільно з ДП«ДТА»-«33 канал» проведуть цикл доповідей, присвячених вивченню польської мови. По закінченню проекту буде проведено підсумкову міжнародну конференцію у ХНУ «Польська мова в українській освіті – перспективи в контексті європейської інтеграції».

На урочистому засіданні з нагоди початку реалізації нового міжнародного проекту, що відбулося у залі засідань ХНУ, були присутні високоповажні гості із Хмельницької обласної та районної рад, керівництво, викладачі та студенти Хмельницького національного університету.

Відкрив урочисте засідання проректор із міжнародних зв’язків ХНУ, професор Микола Йохна, який щиро подякував польським партнерам за активну підтримку України на шляху до євроінтеграції та зазначив, що, завдячуючи таким надійним партнерам, як Польща, університет увійшов до 15 кращих університетів України за показниками міжнародного співробітництва. Заступник голови Хмельницької обласної ради Ігор Хитрук та голова Хмельницької районної ради Олександр Прокопов також висловили слова подяки представнику Товариства «Інтеграція Європа-Схід» Кшиштофу Каліті за активну підтримку євроінтеграційних прагнень України та зазначили, що польська діаспора становить велику частину населення Хмельниччини, тому міська та районна влада роблять та робитимуть усе можливе для розбудови інфраструктури, що сприятиме подальшому розвитку та популяризації польської мови та культури. У свою чергу голова Товариства «Інтеграція Європа-Схід» Кшиштоф Каліта зазначив, що Польща робитиме все необхідне для подальшої підтримки братнього українського народу в його прагненні до перспективного європейського майбутнього. У ході засідання представники польської та української сторін підписали Угоду про співпрацю в рамках проекту. В. о. завідувача кафедри слов’янської філології ХНУ доцент Неля Подлевська зробила доповідь для усіх присутніх про результати діяльності кафедри, досягнення і перспективи в галузі міжнародного співробітництва, наголосивши на тому, що участь у цьому проекті є надзвичайно відповідальним і водночас почесним завданням для кафедри та для неї особисто та запевнила, що всі докладуть максимум зусиль для успішної реалізації проекту.

За інформацією відділу міжнародних

зв’язків та зв’язків з громадськістю ХНУ