переглядiв - 119
| 06.03.2014

 У Хмельницькому національному університеті діють центри фізичної та психологічної реабілітації для активістів, учасників Майдану, членів їхніх родин, інших громадян, які потребують кваліфікованої допомоги, внаслідок складної суспільно-політичної ситуації, що склалася в Україні. У центрах надають безкоштовну фізичну та психологічну допомогу особам, які постраждали на Євромайдані. Є велика ймовірність того, що вони отримали посттравматичний стресовий розлад. Це нормальна реакція організму на ненормальну ситуацію. Однак для того, щоб вийти з цього стану, потрібна фахова допомога людей.

До роботи в центрі психологічної реабілітації залучаються практичні психологи – викладачі кафедри практичної психології та педагогіки. Ці фахівці вивчили досвід колег із подолання негативних станів після трагедій. Наразі викладачі кафедри використовують як індивідуальні, так і групові форми психологічної допомоги, формують тренінгові групи для роботи з особами, які відчувають психологічні проблеми. Загалом фахівці Центру психологічної підтримки завжди готові надати кваліфіковану психологічну допомогу всім, хто її потребує. Разом із психологами працюють спеціалісти соціальних служб і представники молодіжних громадських організацій.

Також університет пропонує усім постраждалим послуги центру фізичної реабілітації, його роботу забезпечують кафедри здоров’я людини та фізичного виховання, на яких працюють висококваліфіковані викладачі, Заслужені працівники фізичної культури і спору, майстри спорту, майстри спорту міжнародного класу, Заслужені тренери України. До послуг відвідувачів центру вся спортивна база університету, а саме: зал фізичної реабілітації, спортивний манеж із біговою легкоатлетичною доріжкою, тренажерний зал, дошка Євмінова, тренування з волейболу, футболу, настільного тенісу та легкої атлетики, саме такі види спорту дозволять покращити як фізичний, так і психологічний стан людей.

«Наше завдання сьогодні полягає в тому, щоб ненав’язливо допомогти людям, – наголосив ректор ХНУ, професор Микола Скиба. – Також ми повинні прийти в кожну студентську групу, щоб по-доброму поспілкуватися з людьми. Основне завдання в тому, щоб жодну людину, яка брала участь в цих суспільно-політичних подіях, не залишити наодинці. А підтримка – це вже плюс, адже допомога необхідна навіть мінімальна».

Леся Гуменна, відділ міжнародних зв’язків

та зв’язків з громадськістю ХНУ