Конфлікт війни та поезії

   Чи може бути діалог між війною та культурою? На це питання напередодні травневих свят спробував відповісти класик сучасної української літератури Сергій Жадан під час презентації нової збірки поезій "Життя Марії". До книги увійшли вірші, написані впродовж останніх півтора року, й авторські переклади вибраних творів польського поета, лауреата Нобелівської премії Чеслава Мілоша.

   Хмельницький став 21 містом серед 33 запланованих, куди завітав Сергій Жадан у рамках проект) "Війна та культура: діалог ворогів?". Сам поет пояснив, що під час подорожі Україною намагається більше слухати, аніж говорити. Таким чином хоче принаймні для себе зрозуміти, що з нами нині відбувається.
   "Чим далі на захід, тим химернішою виглядає війна. Люди заклопотані своїми справами: ходять одне до одного в гості, садять городи, радіють життю — здається, що все гаразд й немає причин хвилюватися, адже життя триває й не можна весь час чогось боятися. Але не можна забувати про війну, бо вона рано чи пізно нагадає про себе. Головне — не дати їй тебе зламати, стерти з пам'яті всі важливі цінності", — наголосив Сергій Жадан.
   Саме трагічні події на сході України підштовхнули письменника написати вірші, що увійшли до збірки "Життя Марії". Для назви книги неспроста обране ім'я Богородиці. Сергій Жадан зізнався, що для нього Марія — жінка, яка опинилася в центрі часового зламу, але залишилася собою. Це голос звичайної людини, яка, скоріше, не творить історію, а спостерігає за цим процесом. Такими ж є герої поезій Сергія Жадана — військові й цивільні, які стали заручниками війни.
   Гострі, актуальні поезії, їх потужні образи змусили перших слухачів у науковій бібліотеці Хмельницького національного університету, затамувавши подих, ловити кожне слово. Кожен вірш, написаний у формі вер-лібра, — чиясь життєва історія. Іноді зі швидким і нещасливим закінченням. Сергій Жадан пише про людей, змушених покинути рідні домівки, про їх важкі сни у чужих ліжках, про захисників Батьківщини й тих, хто тікає від військового обов'язку. У кожному випадку поет намагається вислухати всіх, нікого не засуджуючи. "Звісно, всіх чекає гідна розплата. І невинних вона, до речі, теж чекає потому. Вона чекає навіть тих, хто взагалі ні при чому", — гірко підсумовує він в одному з віршів.
   На питання присутніх: чи все ж таки може бути діалог між війною та культурою, письменник відповів негативно, адже обидва явища заперечують одне одного. За його словами, мистецтво, яке виникає під час війни, з'являється на світ всупереч кровопролиттю. Тому не може бути порозуміння між цими антагоністами, зате можливий діалог між людьми. Власне для цього він і мандрує Україною.
   Проблема, що в Хмельницькому й на Донеччині на подібні заходи приходять люди, які це чудово розуміють, інші — продовжують перебувати в культурному маргінесі. Сергій Жадан вважає, що нинішній конфлікт на Сході наслідок не війни культур, а боротьби безкультур'я, яке було використано третьою стороною для розпалення ворожнечі між українцями.
   "МІЖ людьми не було жодного діалогу, лише загальне взаємне приниження й протиставлення, в якому не спостерігалося нічого конструктивного. Саме це було використано на початку війни, щоб зіштовхнути українців одне з одним. Тому нині нам усім важливо триматися разом, підтримувати одне одного й не впадати в депресію", — наголосив Сергій Жадан.
   На його думку, війна вплине не лише на суспільне життя українців, а й на вітчизняну літературу. Після таких катаклізмів часто з'являються потужні літератори з оригінальним баченням світу. Є й талановиті письменники-початківці, котрі змушені були покинути рідну домівку через війну. Від них також можна очікувати цікавих літературних одкровень.
   Під час візиту в Хмельницький Сергій Жадан також зустрівся зі своїми шанувальниками в монотеатрі "Кут". Після спілкування з присутніми на нього чекала приємна несподіванка. Директор театру Володимир Смотритель вручив йому від імені Товариства ім. Якова Гальчевського однойменну премію "За подвижництво у державотворенні" у номінації "За внесок у літературу", яка лише тепер знайшла свого власника. Сергій Жадан був приємно здивований і пообіцяв частіше навідуватися в Хмельницький.

Андрій ЯЩИШЕН