Міжнародна конференція у ХНУ

   У Хмельницькому національному університеті відбулася Міжнародна українсько-польська науково-практична конференція "Мовні компетенції як основа професійного і соціального успіху в Європі". Конференція стала підсумком міжнародного проекту "PL+UA=UE...", здійсненого кафедрою слов'янської філології ХНУ в партнерстві із Товариством "Інтеграція Європа-Схід" (Польща), наданого Міністерством закордонних справ Польщі у гранті "Співпраця в галузі громадської дипломатії у 2015 році".

    До участі в конференції подали заявки 123 науковці-філологи з України, учителі-практики польської мови краю, славісти-науковці з Польщі.
   На урочистому відкритті найбільшу увагу звертали на важливість розвитку міжнародного співробітництва у сфері освіти і науки між ХНУ та вищими і загальноосвітніми навчальними закладами Польщі, що має особливе значення для формування мовних компетенцій студентів-полоністів (майбутніх перекладачів з польської мови). У конференції взяли участь завідувач кафедри слов'янської філології ХНУ Н.Подлевська, президент Товариства "Інтеграція Європа-Схід" К.Каліта (Польща). Досвідом формування мовних компетенцій у студентів поділилися голова Хмельницького відділу Спілки учителів польської мови України, старший викладач кафедри слов'янської філології ХНУ Ю.Серкова, завідувач кафедри української філології ХНУ М.Торчинський, викладач-волонтер ХНУ, делегований Центром розвитку польської освіти за кордоном (Польща), Д.Маркевіч, учитель польської мови у НВК шкіл у м. Сташів (Польща) Е.Калєта та інші.
   Під час секційних занять у жвавій дискусії обговорювали питання формування мовної, мовленнєвої, комунікативної, соціокультурної компетенції студентів-філологів в Україні і Польщі.

Неля ПОДЛЕВСЬКА, доцент ХНУ