Інноваційна лабораторія з'явилась у Хмельницькому

   У суботу науковці міста спільно з представниками Хмельницького бізнесу й польськими колегами у другому корпусі Хмельницькою національного університету відкрили лабораторію комплексного дослідження природних мінералів. В Україні подібні лабораторії можна перерахувати на пальцях лише однієї руки, а тому її поява у нашому обласному центрі дасть поштовх для розвитку місцевої науки та бізнесу.

   Відкриття лабораторії стало наслідком реалізації українсько-польського проекту товариства "Інтеграція Європа-Схід" за партнерства ХНУ і Хмельницького регіонального центру з інвестицій та розвитку. Основна мета проекту полягає у зміцненні ринкових позицій вітчизняних підприємств шляхом впровадження інноваційних технологій.
   "У рамках програми "Польська допомога-2015 для розвитку" отримали гранд на суму майже 300 тисяч злотих. Звісно, за європейськими мірками це не великі кошти, але для нашого університету їх вистачило, щоб створити сучасну лабораторію. Отож закупили обладнання, яке складається з двох частин: прилади, за допомогою яких можна отримати сорбент на основі мінералу сапоніту, й два аналітичні прилади, що допомагають дослідити властивості речовин. Наприклад, за допомогою нашого хроматографа можна досліджувати нафтопродукти й спирти", — розповіла доктор технічних наук, завідувач кафедри хімії та лабораторії комплексних досліджень природних мінералів Світлана Карван.
   З 1 грудня у лабораторії стартував тримісячний проект. Упродовж цього часу науковці зобов'язуються проводити безкоштовні консультації й дослідження наданих підприємцями чи громадянами речовин.
   "Сподіваємося за ці три місяці налагодити тісну співпрацю з підприємцями. На жаль, вітчизняна наука відірвана від промисловості. Це наслідок невмілої державної політики у цій галузі й не врахування інтересів бізнесу в науковій діяльності. З відкриттям цієї лабораторії ситуація хоча б на місцевому рівні має змінитися, адже результати її роботи стануть у пригоді підприємцям", — наголосила Світлана Карван.

Андрій ЯЩИШЕН