Віталій Міхалевський: "Не сумніваюся: літературний фестиваль стане
однією з візитівок Дня міста"

   Ми вже писали, що у сценарії цьогорічного Дня міста з'явився літературний фестиваль "Слово єднає". Детальніше про нову ініціативу наша розмова з одним із фундаторів, заступником голови оргкомітету фестивалю, поетом, лідером обласного об'єднання товариства "Просвіта" Віталієм МІХАЛЕВСЬКИМ.

   — Справді, наша "Просвіта" долучилася до ідеї проведення такого літературного фестивалю, — зазначив Віталій Цезарійович. — Хоча визрівала вона у ряді творчих спілок краю — обласних організаціях Національних спілок письменників та журналістів, підтримали її творчі об'єднання "Конгрес літераторів України" та "Поділля", працівники бібліотечної системи. Та найважливіше те, що керівництво міста в особі Костянтина Чернилевського, міське управління культури і туризму не лише підтримали ідею літературного фестивалю, а й взяли на себе основні організаційні і матеріальні видатки на його проведення. Принагідно вдячний і редакції газети "Проскурів", яка погодилася виступити головним інформаційним спонсором разом із телера-діокомпанією "Місто".
   Тож не сумніваюся, що літературний фестиваль стане ще однією візитівкою святкових заходів до Дня міста, і сподіваюся, що він надалі залишиться у його сценарії.
   Як виглядає програма фестивалю, на що ви радили б звернути увагу Хмельницьким книгоманам?
   — Триватиме фестиваль п'ять днів: з 22 до 27 вересня. У його програмі ціла низка, на мій погляд, цікавих заходів. Розпочнемо з виставок творчого доробку подільських майстрів слова у бібліотеках міста разом із творчими зустрічами літераторів з читачами. Паралельно у приміщенні монотеатру "Кут" 22-25 вересня триватиме літературний марафон — виступи авторів, презентація їх поетичних збірок та прозових творів. Першими у марафоні візьмуть участь члени Національної спілки журналістів, далі до нього долучаться автори літературних спілок "Поділля" та "Конгресу літераторів", а в суботу, 26 вересня, марафон завершиться виступами членів Національної спілки письменників. Паралельно у Хмельницькому обласному літературному музеї у ці дні пройдуть майстер-класи для молодих літераторів та журналістів. У неділю, 27 вересня, у сквері ім. Т.Шевченка спершу відбуватиметься автограф-сесія та виставка друкованої продукції видавців міста і газети "Проскурів", а пообіді біля пам'ятника Кобзареві — завершальний етап фестивалю з виступами учасників та відзнаками.
   Словом, усе буде, як належить. До речі, чекаємо на фестивалі літераторів з усіх куточків нашого краю та України.
   Чи не маєте побоювань, що щось піде не так або ж втрутяться негативно у перебіг цих подій такі звичні для нас амбіції творчих людей? Зрештою, як оцінюєте активність потенційної читацької аудиторії фестивальних заходів?
   — Звичайно ж, певні побоювання є, адже ми вперше виходимо на формат міського, а, по суті, обласного літературного фестивалю. Та як там у Святому письмі Євангелія від Івана: "Споконвіку було Слово, а Слово в Бога було, і Бог було Слово"... У нас же фестиваль дістав назву "Слово єднає!". Тож, думаю, його захочуть почути хмельничани та гості міста, яких цікавить література у різних сенсах. Ви, мабуть, знаєте, що спроби ввести в сценарій Дня міста літературні заходи вже були, але формат фестивалю буде задіяний уперше. Тож принагідно запрошую хмельничан, яким не байдуже літературне слово, долучитися до фестивалю, побувати на всіх його творчих майданчиках. Сам я покладаю великі сподівання, що це літературне дійство посилить увагу громадськості міста й області до національної літератури та культури, відкриє для ширшого загалу нові імена творчих людей, продемонструє наші можливості для концентрації культурницького потенціалу міста і краю.
   Від себе зичимо фестивалю лише успіхів.
   — Щиро дякую і сподіваюся, що так і буде.

Розмовляв Б.ДЕМКІВ