Молодь запропонувала дивну альтернативу

   Заступник голови студентської ради Хмельницького національного університету Роман Сіньковський минулого тижня під час прес-конференції у Народному Домі "Просвіти" розповів про один із проектів ГО "Молодіжна альтернатива" — "Спонукання та навчання молоді вливати на місцеву політику". Проект, презентований Хмельницькому студентству, став надзвичайно актуальним у час, коли маг розпочатися перезавантаження влади на місцях. Проте у ньому можна побачити низку недоліків...

    Результатом проекту "Молодіжної альтернативи" став випуск збірника нормативно-правових актів місцевого самоврядування, до створення якого долучилися студенти з усіх куточків України. Як розповів Роман Сіньковський, молодь розглядала чинні акти місцевого самоврядування й намагалася знайти у них слабкі та сильні сторони. Замість знайденою негативу активісти вносили власні пропозиції. Таким чином молодь спробувала удосконалити документи, які регламентують проведення громадських слухань, громадської експертизи, доступ до публічної інформації, електронні петиції тощо.
   "Ми проходили стажування при органах місцевої влади. Також нас навчали розробляти нормативно-правові акти, проводили психологічні й політологічні тренінги. Наприклад, розповідали, як переконувати людей і не слухати чужих думок, якщо вважаємо їх неправильними", — поділився Роман Сіньковський.
   Присутніх на прес-конференції студентів зацікавила ГО "Молодіжна альтернатива". Проте Роман Сіньковський не зміг детально розповісти про неї, адже не є її членом. За його словами, він просто брав участь у її тренінгах півроку тому. Також через це він не зміг детальніше розповісти про нормативно-правові акти, розміщені у щойно виданому збірнику.
   Ця ситуація наштовхує на міркування щодо ефективності проведення навчання окремими громадськими організаціями, які фінансуються за рахунок закордонних грандів. Сама ж "Молодіжна альтернатива" існує майже 19 років, тому хочеться вірити, що у неї є дійсно успішні проекти. Представлення ж її нового проекту у Хмельницькому показує, як можна провалити актуальну ідею. Для порівняння — деякі міські громадські організації без належного фінансування досягають значно кращих результатів.

Андрій Ящишен