На території національного університету відбулось комплексне об’єктове тренування з питань цивільного захисту

   1 квітня у Хмельницькому національному університеті відбулось комплексне об'єктове тренування з питань цивільного захисту. Участь у тренуванні взяли представники органів влади, ГУ ДСНС. УМВС, Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС, Управління Служби безпеки, а також професорсько-викладацький склад та студенти навчального закладу.
   Розпочалось тренування в актовій залі університету, де учасники обговорили дії професорсько-викладацького складу та студентів у разі загрози виникнення надзвичайної ситуації та вчинення терористичного акту. Ректор Хмельницького національного університету Микола Скиба зазначив, що подібні тренування в навчальному закладі проводяться для того, щоб підвищити рівень обізнаності студентів із питань цивільного захисту, виходячи зі складної соціально-політичної ситуації в Україні.
   Практичний етап тренування відбувся біля 3-го навчального корпусу освітнього закладу, і складався з трьох ввідних. Під час першої ввідної пролунав сигнал "Увага, всім!", після якого студентам через систему оповіщення університету повідомлено про можливе нанесення авіаційного бомбового удару по місту. Професорсько-викладацький склад і студенти організовано залишили аудиторії та направилися до захисної споруди університету. Переміщеннями студентів керували куратори та старости груп, а з метою недопущення панічних настроїв, психологи університету та студенти кафедри психології на практиці відпрацювали надання психологічної допомоги персоналу та студентам під час евакуації та перебування у захисній споруді.
   Під час проходження навчального процесу біля центрального входу 3-го корпусу студенти натрапили на підозрілу валізу, в якій, імовірно, знаходився вибуховий пристрій. Після отримання інформації про ситуацію, що виникла, працівники підрозділів внутрішніх справ організували оточення та охорону місця виявлення підозрілого предмету. На базі мобільної оперативної групи Головного управління ДСНС під керівництвом представника Управління СБУ організована робота Штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації в складі керівництва університету та всіх аварійних служб. Пожежно-рятувальні підрозділи на місці можливої надзвичайної ситуації провели оперативне розгортання, аварійна бригада Хмельницькгаз відключила газові мережі, в готовності для надання медичної допомоги перебували фахівці екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Після обстеження залишеної без нагляду валізи вибухотехніки провели знешкодження небезпечного предмету. Саме такі навчальні питання відпрацьовували учасники під час другої ввідної.
   Невдовзі розпочалось відпрацювання третьої ввідної, за задумом якої студенти масово почали скаржитися на погане самопочуття через наявність в повітрі невідомої хімічної речовини.
   Студентська сотня університету, діючи в якості рятувальної ланки, до прибуття пожежно-рятувальних підрозділів виявила постраждалих у непритомному стані та передала їх медикам. Працівники хіміко-радіологічної лабораторії Аварійно-рятувального загону спеціального призначення за допомогою газоаналізатора обстежили навчальний корпус та визначили тип небезпечної хімічної речовини. Крім того, рятувальникам довелося евакуйовувати "постраждалих" із даху навчального корпусу за допомогою автодрабини АД-30, а з вікон - рятувального пристрою "Куб життя".
   Заступник начальника Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області Віктор Кривий зазначив, що об'єктові формування цивільного захисту університету та спеціалізовані служби цивільного захисту обласного центру готові до дій за призначенням під час ймовірного терористичного акту.
   Після завершення тренування студенти мали нагоду оглянути спорядження та обладнання працівників Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру, оперативно-рятувальної служби, а також ознайомитися з актуальною інформацією в мобільному консультаційному пункті Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області.

ГУ ДСНС України у Хмельницькій області