У кожного свій Шевченко

   Такою промовистою фразою відкрила шевченківські читання для студентів національного університету і гуманітарно-педагогічної академії завідувачка читального залу обласної бібліотеки ім. М.Островського Галина Лісогор. Вона звернула увагу на непроми-нальну значимість творчого й життєвого подвигу Шевченка.

   Вже стало у Хмельницькому традицією, коли молодь приходить на Шевченкове свято у вишиванках. І цього разу читальний зал бібліотеки майорів барвами українських узорів.
   Про те, що Шевченковий "Кобзар" — це потужне джерело енергії, яка з перебігом часу набуває інших якостей та вимірів і вже понад 150 років запалює творчі серця митців світу до втілення шевченківських образів у найрізноманітніших жанрах мистецтва, говорив Хмельницький шевченкознавець Микола Кульбовський. Зокрема цитував свою статтю "Музичний геній Шевченка", надруковану в газеті "Проскурів".
   Відомий подільський пет, голова обласного Товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Віталій Міхалевський розповів про історію виникнення і розвитку просвітницької діяльності на Поділлі. Привів власне цікаве спостереження: перебуваючи на Тернопільщині, помітив, що в кожній оселі на столі поряд з молитвеником лежить "Кобзар", а на чільному місці поряд з іконами висить портрет Тараса Григоровича. Бо вважають Шевченка духовним Пророком нації. Зрештою, зацитував власний вірш "Живий Шевченко".
   Заслужений артист України, головний режисер обласного музично-драматичного театру імені М.Старицького Ігор Сторожук пригадав власну акторську дорогу до Шевченка. З високою акторською майстерністю і властивим йому емоційним піднесенням продекламував уривок Ліни Костенко з її історичної поеми "Берестечко", де образно-емоційний стрій перегукується з Шевченковими "Гайдамаками". Пророчі слова геніальної поетеси сучасності про трагедію українського козацтва у 1651 році у битві з поляками під Берестечком нагадують наше трагічне сьогодення, коли тисячі найкращих синів України гинуть від агресивно-хижацької Росії. Бо Україна і для нинішньої імперської Росії залишилася колонією, а не суверенною державою.
   Розвиваючи тему музичної геніальності Шевченка, відома подільська співачка, викладач гуманітарно-педагогічної академії Галина Яковчук зробила цікавий мистецький екскурс з власною ілюстрацією пісень і романсів українських композиторів.
   Ґрунтовною розповіддю про творчу діяльність учасників поетичного клубу "Роса" при студентському літературному театрі "Глорія" ХНУ познайомила читачів бібліотеки керівник клубу, викладач університету Таїсія Коваль. А її вихованці виступили з цікавими власними віршами на тему: "Мій Шевченко".
   Увагу учасників заходу привернула цікава книжкова виставка, де серед інших видань можна було бачити унікальне перше видання "Кобзаря" та факсиміле оригіналів віршів і поем Шевченка.
   Одностайною була думка, що соціальне благополуччя без національної свободи і національного самоствердження не можливе. Поезія Шевченка залишається тією неопалимою купиною, що провела український народ через пустелю нищення нашої мови, культури, духовності, традицій усілякими зайдами зі сходу і заходу. Шевченко своєю жертовністю врятував нас від занепаду, неволі й зневір'я у власні сили, привів, зрештою, до самостійності і незалежності.
   Шевченко посів належне йому місце у пантеоні світової культури серед велетів і геніїв непроминальної слави.

Микола Микуль