ХНУ виграв грант на реалізацію ще одного
міжнародного проекту

   За підтримки Міністерства освіти й науки України, Західного наукового центру Національної академії наук та понад 20 підприємств, Хмельницький національний університет отримав грант від Міністерства закордонних справ Республіки Польща в рамках проекту "Польська допомога-2015" спільно з товариством Інтеграція Європа-Схід на створення спеціалізованої лабораторії комплексних досліджень природних мінералів.

    Стратегічна мета проекту "Еко-інновації для бізнесу. Спеціалізована хімлабораторія комплексних досліджень природних мінералів" полягає в зміцненні ринкових позицій українських підприємств на основі реалізації інноваційних та екологічно безпечних технологій використання мінеральних сорбентів для очищення стічних вод і відновлення природних ресурсів.
   У Хмельницькому національному університеті тривалий час займаються розробкою інноваційних технологій для використання в промисловості природного мінералу сапоніту, значні родовища якого розташовані в нашій області. Науковці університету мають досвід роботи з вивчення сорбційних властивостей природних мінералів для підвищення ефективності технологічних процесів очищення промислових стічних вод. Розробка інноваційних технологій раціонального використання сорбентів з врахуванням їх регенерації дозволить досягти максимального вилучення забруднень зі стічних вод та забезпечувати екологічність виробництва.
   Це не перший проект у співпраці з товариством Інтеграція Європа-Схід, у 2012-2014 роках у ХНУ було успішно реалізовано проекти "Еко-Операція", "Полонійний науковий мультицентр", проект підтримки вивчення польської мови, а також організовано чотири польські мовні школи для молоді з України в Кельцах, у яких взяла участь сотня охочих з Хмельницького та Вінниці.
   Реалізація проекту "Еко-інновації для бізнесу. Спеціалізована лабораторія комплексних досліджень природних мінералів" у ХНУ сприятиме зміцненню польсько-українського співробітництва, збереженню природних ресурсів та підвищенню конкурентоспроможності вітчизняних підприємств.

За інформацією відділу міжнародних зв'язків ХНУ