0 161
Про мовні компетенції студентів-полоністів говорили фахівці у Хмельницькому національному університеті Листопад 27th, 2015 Ірина Залеська
Фото 1

У Хмельницькому національному університеті 18 листопада 2015 року відбулася Міжнародна українсько-польська науково-практична конференція «Мовні компетенції як основа професійного і соціального успіху в Європі». Ця конференція є підсумком міжнародного проекту «PL+UA=UE. Polsko-ukraińskie spotkania na szlaku do Zjednoczonej Europy», виконуваного кафедрою слов’янської філології ХНУ (Україна) у партнерстві з Товариством «Інтеграція Європа-Схід» (Польща), наданого Міністерством закордонних справ Польщі в контексті гранту «Співпраця в галузі громадської дипломатії у 2015 р.».

До участі в міжнародній конференції подали заявки 123 особи (науковці-філологи з України, учителі-практики з польської мови Хмельницької області, славісти-науковці з Польщі).

В урочистому відкритті пленарного засідання взяли участь: ректор Хмельницького національного університету, член-кореспондент НАПН України, д.т.н., проф. М.Є.Скиба, перший заступник голови Хмельницької обласної ради В.Р.Адамський, консул Республіки Польща у Вінниці В.Мрозовський, звернувши увагу на важливість розвитку міжнародного співробітництва у сфері освіти і науки між Хмельницьким національним університетом та вищими і загальноосвітніми навчальними закладами Польщі, що має особливе значення для формування мовних компетенцій студентів-полоністів (майбутніх перекладачів із польської мови).

Фото 1

У вирішенні питань тематики конференції взяли участь: завідувач кафедри слов’янської філології ХНУ к.пед.н., доц. Н.В.Подлевська, яка вказала на шляхи формування мовно-комунікативних компетенцій студентів спеціальності «Філологія. Переклад (польська, російська мови)» через презентацію навчальної, методичної, наукової, організаційної, виховної і міжнародної діяльності викладачів кафедри і студентів спеціальності; президент Товариства «Інтеграція Європа-Схід» К. Каліта (Польща) зосередив увагу на важливості реалізації уже другого міжнародного проекту на кафедрі ХНУ студентами-полоністами з метою набуття мовної практики.

Досвідом формування мовних компетенцій у студентів поділилися: голова Хмельницького відділу Спілки учителів польської мови України, ст. викладач кафедри слов’янської філології ХНУ Ю.І.Серкова (роль олімпіади з польської мови і літератури як шлях до пізнання національних і європейських традицій історії і культури); завідувач кафедри української філології ХНУ, д. філол. н., проф. М.М.Торчинський (ономастична поінформованість як компонент лінгвістичної компетентності людини); викладач-волонтер ХНУ, делегований Центром розвитку польської освіти за кордоном (Польща) Д.Маркевіч (використання комунікаційно-інформаційних технологій в освіті); учитель польської мови у НВК шкіл у м. Сташів (Польща) Е.Калєта (використання дидактично-автентичних матеріалів на лекціях польської мови як іноземної); ад’юнкт в Інституті шкільної освіти Університету Яна Кохановського (Польща) А.Мєрнік (комунікативні компетенції учителя в контексті професійного успіху).

Під час секційних занять, які проводилися в Українсько-польському центрі ХНУ, у жвавій дискусії обговорювалися питання формування мовної, мовленнєвої, комунікативної, соціокультурної компетенцій студентів-філологів в Україні та Польщі. Усі охочі видрукували матеріали власних наукових досліджень у збірнику наукових праць «Kompetencje językowe podstawą sukcesu zawodowego i społecznego w Europie».

За інформацією відділу зв’язків з громадськістю
Хмельницького національного університету

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *