Подаруй бібліотеці сучасну українську книгу



    Прийдешній 2012 рік — особливий та знаменний для нашого Хмельницького національного університету — рік славного 50 - річного ювілею. Ровесниця університету, наукова бібліотека ХНУ проходила із ним неповторний шлях свого становлення, розвитку, модернізації і готується гідно зустріти своє 50 - річчя від дня заснування.
    Бібліотека —це невичерпне джерело знань, храм духовності, пам'яті нації. Вона відкриває себе тисячам душ, сприяє фаховому зростанню, задовольняє наукові та інформаційні потреби своїх читачів. Ефективне обслуговування читачів неможливе без якісного формування книжкового фонду. Сьогодні книгозбірня має універсальний фонд - понад 615 000 примірників навчальної та наукової літератури, який поступово зростає, також передплачує періодичні видання, включаючи галузеві, масові, центральні і місцеві видання.
    Важко собі уявити, але в епоху інформаційних технологій та розвитку електронних носіїв бібліотеці бракує книжок, тому що її комплектування, з незалежних від неї причин, не встигає за стрімким розвитком університету, утворенням нових кафедр, до того ж постійно зростає вартість книг. Особливо бракує сучасних українських видань — наукових, довідкових, науково — популярних. А фонд художньої літератури взагалі не може повністю задовольнити освітні, культурні потреби наших читачів.
    До 50 - річчя з дня заснування книгозбірні та з метою поповнення своїх фондів сучасними українськими виданнями наукова бібліотека ЗО вересня цього року, в день свого професійного свята, оголосила акцію "Подаруй бібліотеці сучасну українську книгу". Меценатство та благодійність — одні з найповажніших рис поціновувачів книги, які докладають зусиль до наповнення інтелектуальної скарбниці, користуватися якою можуть студенти, викладачі, працівники вузу, котрі зацікавлені у збагаченні своїх знань. Книги, рукописи, колекції передавались до бібліотек тому, що люди вірили в призначення та благородну місію цього освітянського та культурного центру. Приємно, що дарувати книги бібліотеці стало доброю традицією у стінах нашого Хмельницького національного університету. Хоча акція тільки розпочалася, до неї вже долучились постійні дарувальники, які опікуються поповненням фонду наукової бібліотеки: ректор ХНУ М.Скиба, проректори М. Войнаренко, С Костогриз, О.Шинкарук, радник ректора Р.Сілін, завідувач кафедри економіки підприємств та підприємництва О.Орлов. Активно включилися в акцію науковці, викладачі та співробітники університету, серед яких: Ю.Бойко, І.Гвоздецька, Л.Гулько, Н.Длугунович, Г.Калда, С.Ковальчук, І.Михайловська, С.Підченко, І.Приймак, А.Ребрина, Є.Рясних,М.Савюк,М.Торчинський, В.Фоміних, І.Воркун, Ю.Форкун, О.Хмелевський, І.Чесановський. Бібліотека отримала також в дарунок книги, серед яких є унікальні видання, від науковців Львівського національного університету ім. І.Я.Франка - д.ф.н. М.Гнатюка, д.і.н. Б.Якимовича, д.і.н.В.Корнійчука, кандидатів наук Н.Федорака та М.Легкого; директора наукової бібліотеки Кам'янець-Подільського національного університету ім.І.Огієнка д.і.н. В.Прокопчука; відомих сучасних українських письменників братів Капранових; науковця Дж. Каролі (Австралія), професора А.Асаула (Росія), професора, письменника Я. Варгаменка (Росія), співробітника ЦБС В.Свириденко. За два місяця дії акції бібліотеці вже подаровано понад 200 видань.
    Дарування - це рух душі, безкорисна щедрість та добра воля дарувальника. Факт надходження дарів у бібліотеку - це показник престижу бібліотеки, її місця в суспільному житті та науці. Працівники наукової бібліотеки щиро вдячні тим, хто відгукнувся на акцію і став дарувальником. Будемо вдячні і тим, хто збирається долучитися до акції.
    Дарувальника книги в бібліотеці легко встановити: на звороті титульної сторінки видання буде спеціальний дарчий напис з прізвищем мецената. Таким чином, кожен читач, до рук якого потрапило таке видання, знатиме її дарувальника. Прізвища дарувальників будуть внесені в електронний каталог бібліотеки в рубрику "Дарчі видання" та розміщені на сайті бібліотеки. В читальному залі 6 поверху організована розгорнута постійно діюча виставка подарованих видань "її величність — Книга". Про хід акції ми будемо інформувати на сторінках загальноуніверситетської газети "Університет". Акція "Подаруй бібліотеці сучасну українську книгу" триватиме протягом року. А 30 вересня 2012 року, в день святкування Всеукраїнського дня бібліотек, пройде урочистий підсумковий захід акції, де найактивніші учасники отримають листи-подяки за вагомий внесок у справу збагачення бібліотечних фондів Хмельницького національного університету.
    Кожен працівник бібліотеки та й кожен читач покладає великі надії на доброчинну акцію. Запрошуємо всіх працівників університету, науковців, професорів, доцентів та студентство долучитися до цієї поважної справи. Передана у бібліотеку книжка — доброчинна справа та інвестиція у майбутнє, адже розділені знання лише примножуються і збагачують усіх. Зробіть добру справу — і Ви збагатите свій духовний, культурний рівень. Це так просто!
    Подарунки приймаються в будь-якому підрозділі нашої бібліотеки. Наш контактний телефон 2-41-54, 4-91-35, e-mail: library_HNU@ukr.net. Дякуємо!
О.Айвазян, директор наукової бібліотеки ХНУ