Мова - втілення думки…



   
Мова - втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови, за присутність мови, за багатство мови...
   Максим Рильський


    Зовсім недавно, 21 лютого, ми відзначали Міжнародний день рідної мови. Багато хто навіть і не знає про існування такого свята, та про нього варто пам'ятати. Адже, як сказав В. Сосюра, "без мови рідної, юначе, й народу нашого нема".
   Рішення про відзначення 21 лютого Міжна¬родного дня рідної мови було ухвалене на Генеральній конференції ЮНЕСКО у листопаді 1999 року, а вперше його вшанували у 2000 році. Згідно з рішенням ЮНЕСКО, це насамперед день "підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності".
   В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови і сприяння вільному розвитку російської мови та інших мов національних меншин України Президент України підписав відповідне розпорядження. У цей день кафедра української філології проводила виставку-конкурс вітальних листівок, присвячених цій даті, а також лінгвістичний брейн-ринг. У конкурсі вітальних листівок було представлено 25 робіт. Серед них перше місце посіла листівка, підготовлена студентами групи УПЕП-10-1 Дідик О. та Омелянюком С., а друге місце - листівка студентки групи ЕП-10-1 Ярош О. Що ж стосується брейн-рингу, то у попередньому відборі брали участь 8 команд, з яких лише 4 змагалися за призові місця. 1-ше місце посіла команда групи ФУМ-07-1, 2-ге - команда групи ФУМ-08-1, 3-тє - збірна команда другого курсу спеціальності "Комп'ютерна інженерія", 4-те - команда групи УПЕП-10-2. В перерві між турами виступили учасники студентського театру "Глорія", які представили глядачам поетичні композиції, присвячені рідній мові. Поезії, пі дібрані художнім керівником театру Т. П. Коваль, не залишили байдужими жодного присутнього, і кожне слово змушувало задуматись про значення та можливості рідної мови. Всі учасники заходів отримали пам'ятні подарунки від колективу кафедри.
   Кафедра української філології висловлює подяку працівникам бібліотеки, які допомогли провести лінгвістичний брейн-ринг у їх приміщенні.
   Не менш важливим є те, що кафедра з освітньою метою підготувала інформаційний лист, який було вручено всім підрозділам університету. Мета його - донести до усіх історію та значення свята мови у житті кожної людини. Крім того, саме до Міжнародного дня рідної мови було сформовано рейтинг кращих академічних груп університету (за результатами зимової сесії студентів денного відділення) з дисциплін, викладання яких забезпечує кафедра української філології. Найкращі знання з мови і літератури з-поміж більш ніж сотні позицій продемонстрували магістранти групи ФУМмб-07-1.
   Яку підсумок, ще раз зазначимо, що рівень розвитку рідної мови є джерелом духовного розвитку народу, тому знати, берегти і примножувати її багатства - це обов'язок кожної люди ни. Народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості, не плекає її, не може розраховувати на гідне місце у суцвітті народів. Як писав К. Ушинський, оволодіваючи рідною мовою, дитина засвоює не тільки слова, їх сполучення та видозміни, але і безліч понять, поглядів на речі, велику кількість думок, почуттів, художніх образів, логіку і філософію мови... Любімо і плекаймо нашу рідну мову, вона неповторна!
Л. Зубар,
викладач кафедри укр. філології