КОНФЕРЕНЦІЯ НАУКОВОЇ БІБЛІОТЕКИ ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ



   15-16 березня 2012 року в Науковій бібліотеці Хмельницького національного університету відбулась ювілейна Всеукраїнська науково-практична конференція "Бібліотека та сучасні тенденції в інформаційному забезпеченні освітньої, науково-дослідної та інноваційної діяльності вищих навчальних закладів", яку присвячено 50-річному ювілею заснування університету та бібліотеки. Організаторами конференції виступили Хмельницький національний університет, наукова бібліотека Хмельницького національного університету, наукова бібліотека ім. М. Максимовича Київського національного університету ім. Т. Шевченка.
    В роботі конференції взяли участь директори, бібліотечні фахівці, викладачі та наукові співробітники бібліотек національних та державних університетів, інститутів України, а також представники бібліотечної спільноти міста та області, директори обласних бібліотек, представники управління культури, туризму і курортів Хмельницької облдержадміністрації. Таке широке представництво на заході свідчить про велику зацікавленість фахівців бібліотечної справи України у встановленні творчих контактів, атмосфери співробітництва та широкого обміну думками, інформацією та досвідом.    Пленарне засідання конференції урочисто відкрив д.т.н., проректор з наукової роботи Хмельницького національного університету, професор Параска Георгій Борисович. Від імені ректорату Хмельницького національного університету він побажав учасникам конференції плідної праці і успіхів у її проведенні та подальшого розвитку бібліотек України і бібліотечної справи, активного впровадження інновацій в роботу книгозбірень. З привітанням до учасників конференції звернулась директор наукової бібліотеки ХНУ Айвазян Олена Борисівна. В своєму виступі вона ознайомила присутніх з п'ятдесятилітньою історією становлення, розвитку та модернізації наукової бібліотеки Хмельницького національного університету.
   Конференція включала низку цікавих доповідей та переглядів електронних презентацій за напрямками: сучасна бібліотека - основні напрямки розвитку; наукова робота та історія бібліотечної справи; формування інформаційної культури, накопичення та зберігання фондів, просвітницька робота. Доповідачі були з різних регіонів України: Львова, Харкова, Вінниці, Кривого Рога, Кам'янця-Подільського, Хмельницького. На конференції виступили: директор наукової бібліотеки Кам'янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка, доктор історичних наук, професор Прокопчук B.C., директор наукової бібліо-теки Харківського національного університету радіоелектроніки Грищенко Т.Б., заступник директора НБ ХНУ Глухенька В.О., головний спеціаліст управління культури, туризму і курортів Хмельницької облдержадміністрації Чабан К.А., директор Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Островського Синиця Н.М., заступник директора з наукової роботи наукової бібліотеки Львівського національного університету ім. І. Франка Цвіркун І.О., заступник директора науково-технічної бібліотеки національного університету "Львівська політехніка" та ін.
   Конференція розкрила питання розвитку новітніх технологій та інноваційних процесів в бібліотеках на сучасному етапі, менеджменту якості як складової роботи бібліотеки, формування сучасної інформацій-но-аналітичної діяльності бібліотек ВНЗ, організації відкритого доступу та створення інституційних репо-зитаріїв у бібліотеках ВНЗ, тенденцій теорії і практики збереження документних ресурсів, використання сучасних технологій щодо збереження фондів рідкісних і цінних видань, застосування корпоративних технологій у створенні та функціонуванні системи електронних інформаційних ресурсів, формування інформаційної культури читачів. Актуальною залишається тема розширення корпоративної діяльності бібліотек України, адже глобальні проблеми, які стоять перед бібліотеками, можна розв'язати тільки на принципах кооперації, об'єднання зусиль.
   У підсумках роботи учасники конференції відмітили актуальність питань, які піднімались на конференції, відзначили практичний зміст виступів. Плідна робота конференції, змістовні зустрічі та про-фесійне спілкування колег збагатили учасників заходу досвідом та новими ідеями.
Аліна Ромко,
відділ зв'язків з громадськістю ХНУ