Шлях у професію




   Різними шляхами обирає кожен із нас свою головну професію, яка стає в майбутньому джерелом його життя, мірилом чеснот, становленням особистості. Олена Борисівна Айвазян - директор Наукової бібліотеки ХНУ свою професію - професію бібліотекаря, отримала не тільки у спадок, (її бабуся працювала бібліотекарем, а мати тривалий час була директором розгалуженої системи міських бібліотек) а і за покликом душі. Щасливий збіг передумов вибору шляху призвів до того, що Олена, після закінчення школи, пішла навчатись у Кам’янець-Подільське культосвітнє училище.
    Після отримання диплому, розпочала свою трудову біографію в обласній бібліотеці для юнацтва.
   Ніде так не розкриває людина свої здібності, розум, талант, людські якості як у колективі, в якому працює. І Олена Борисівна, наділена від природи і батьків творчими, організаційними вміннями, прекрасними культурними та моральними характеристиками, сповна проявила тут свою обдарованість. А з переходом, кілька літ потому, до бібліотеки Хмельницького національного університету перед нею відкрились і можливості застосувати набутий досвід. Тут починала бібліотекарем в читальному залі наукової літератури. Згодом була переведена на посаду старшого бібліотекаря у відділ бібліографії, а після закінчення Київського державного інституту культури імені О. Корнійчука - на посаду завідувача сектором суспільно-політичної літератури.
   Так крок за кроком, сходинка за сходинкою зростав, піднімався і міцнів професіоналізм особистості. І коли виникла необхідність призначення нової кандидатури заступника директора бібліотеки, то вибір був один - Олена Айвазян.
    У своїх спогадах, колишній директор бібліотеки В.М.Петрицька згодом напише: "Коли в 1994 році потрібна була кандидатура на посаду заступника директора, то кращої, ніж Айвазян О.Б. в бібліотеці, напевно, не було. її молодість і енергія, фахова майстерність і готовність запроваджувати все нове, передове у практику роботи, спокійна вдача і вміння прислухатись до думки інших були потрібні бібліотеці. Ініціативна і працьовита, порядна і надійна, повна цікавих ідей, Олена Борисівна вміє вирішувати складні питання, бачити вузькі місця, знаходити з них вихід".
   Вона пропрацювала на цій посаді 12 років. А коли було оголошено конкурс на заміщення посади директора бібліотеки, то колектив одноголосно висунув її кандидатуру...
   Нині О.Б. Айвазян уже більше девяти років очолює Наукову бібліотеку ХНУ - сучасну інформаційну установу в якій більше 630 тисяч примірників книг. В її структурі вісім відділів, локальна мережа об'єднує 60 персональних комп'ютерів і три сервери, тому - безліч справ і турбот. Але вона, як директор однієї з найбільших книгозбірень регіону ніколи не відстає від вимог часу. А ще - плідно займається науково-дослідною роботою, (в наукових виданнях країни опубліковано ряд її наукових праць, які схвально прийняті в колах науковців). І, не дивлячись на вагомі виробничі здобутки, численні нагороди, як і раніше, залишається скромною, щирою, доброзичливою, але і водночас принциповою, з чіткою громадянською позицією людиною.
    Надійним захистом і підтримкою слугує сім'я: чоловік, син та донька. Вони, а ще одвічні Християнські заповіді складають ту філософію життя, якою керується у своїх справах, приносять успіх, задоволення, користь суспільству і сім'ї, заслужену шану і визнання.
П. Гаврилюк