ШЕВЧЕНКОВЕ ЇМ' Я СІЯТИМЕ ДОВІЧНО...




"І мене в сім'ї великій,
В сім'ї вольній, новій,
Не забудьте пом' янути
Незлим тихим словом"
Тарас Шевченко, "Заповіт"


   На початку березня, коли природа пробуджується до весни, приходить на українську землю свято духовного оновлення і щирого віншування Великого Кобзаря.
    2014 рік, який проголошено в Україні Роком Тараса Шевченка, для українців особливий. Народи усіх континентів світу, разом з Україною готуються відзначати 9 березня Міжнародну ювілейну дату — 200-річчя з дня народження подвижника духовної і національної ідеї, пророка і світоча української нації, поета вселенського масштабу Тараса Григоровича Шевченка.
   Великий Кобзар став для всієї планетарної спільноти провісником волі, поетичним виразником національного відродження, втіленням ідеї державної самостійності України в свідомості української нації. Він вірив у могутню і єдину Україну, її високе покликання. І сьогодні Тарасове Слово продовжує наснажувати нас свою цілющістю, у ньому ми черпаємо сили для звершень, окреслених пророчим Заповітом. В науковій бібліотеці Хмельницького національного університету щорічно відзначаються Шевченківські дні. Так, протягом 2013 року вони супроводжувалися циклами заходів: книжковими виставками - "Ми тебе не забули, Тарасе!", "Послужи ж, моє ти слово, молодій ще силі..." , "Тарас Шевченко - пророк України"; тематичними оглядами -"Шевченко в нашому житті", "Поки б'ються серця людей, звучатиме й голос Шевченка", "Забуті побратими Кобзаря" та ін.
   Особливо хочеться відмітити літературно-мистецьке свято "Шевченко і час: скарби його високих дум", яке наукова бібліотека організувала спільно зі студентським літературним театром "Глорія" кафедри української 1 мови. На святі звучали безсмертні поезії Т.Шевченка . "Думи мої, думи мої...", "Катерина", "Тарасова ніч", вірші сучасних українських поетів, авторські поезії, присвячені Великому Кобзарю у виконанні учасників "Глорії". Присутні ознайомились з відеоматеріалами -роликом "Обличчя української історії. Тарас Шевченко", | прозвучали пісні на слова Великого Кобзаря у виконанні українських гуртів в сучасній обробці. Своє ставлення до поета висловив доцент кафедри ІТП, відомий подільський поет, голова обласного об'єднання "Просвіта" ім. Т.Г. Шевченка В.Ц.Міхалевський.
   Зацікавили студентську молодь години спілкування "Дні жаданої волі" (до 175 - річниці з дня викупу поета з кріпацтва), "Жінки в житті Шевченка".
   До 52-ї річниці заснування Національної премії України ім. Т. Г Шевченка, яка є найпрестижнішою, найавторитетнішою творчою відзнакою в Україні для діячів літератури і мистецтва, в межах циклу заходів про Шевченківських лауреатів "У сяєві імені Тараса Шевченка: лауреати Національної премії України" в студентських групах пройшли заходи: поетичний вернісаж "Вікно у сад Ірини Жиленко", віртуальна кіноподорож "Наближення до Івана Миколайчука", "година спілкування "Характер і час Григора Тютюнника" та інші.
   До 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря, в рамках Міжнародного літературно-мистецького Шевченківського свята "В сім' ї вольній, новій" наукова бібліотека підготовила низку цікавих літературно-мистецьких заходів та цикли тематичних виставок. На веб-сайті бібліотеки розміщено інформаційну сторінку "Шевченківська весна" http://lib.khnu.km.ua/inf_res/Shevchenko_200/vystavka2.php.
   ...Шевченко.... Його життя, творчість ось уже друге століття є темою численних досліджень, дискусій. Сьогодні, в наш неспокійний буремний вік, як ніколи, потрібні сила духу Шевченка, його віще слово, його незламна віра в те, "що буде правда між людьми". Напередодні знаменної ювілейної дати шанувальникам творчості Тараса Шевченка було презентовано книжково-ілюстровану виставку "Шевченкове ім' я сіятиме довічно", яку розгорнуто в читальному залі 7-го поверху. Представлені на виставці книги всекраїнської Шевченкіани, статті періодики, репродукції картин, ілюстрації до його творів із фондів наукової бібліотеки знайомлять читачів з великою поетичною спадщиною Великого Кобзаря, повідують про життя і творчість митця, ілюструють його багату мистецьку палітру. Презентовані книги викликають у присутніх не тільки інтерес, а й бажання ще й ще перечитати поезії Кобзаря, всотувати безсмертне, апостольське слово Тараса Шевченка, яке звернене до душі кожного українця. На абонементі художньої та наукової літератури читачам пропонується до перегляду цикл тематичних книжкових виставок "На перехресті музи й долі", "Слава не має кордонів: Шевченко, Україна і світ", "Диво дивнєє на світі з тим серцем буває": кохання у житті і творчості Т.Г.Шевченка".
   Всіх, хто цікавиться творчістю Великого Кобзаря, його життєвим шляхом запрошуємо взяти участь у літературній вікторині "Чи знаємо ми Тараса Шевченка?", яку розміщено на веб-сайті бібліотеки за адресою http://library.tup.km.ua/asp/anketa_shevchenko/page_lib.php, та пересвідчитись, чи все Ви знаєте про його творчість і життя. Також на веб-сайті можна переглянути віртуальну виставку "Тарас Шевченко — велет духу народного" http://lib.khnu. km. ua/inf_res/shev.f і les/f rame. htm, щоб детальніше ознайомитися з книгами Всеукраїнської Шевченкіани із фондів університетської книгозбірні.
   В рамках проекту "Шевченківська весна" в березні наукова бібліотека проведе спільно зі студентським літературним театром "Глорія" літературно-мистецьке свято "Встане правда! Встане воля!". Протягом травня відбудеться конкурс читців серед студентів першого курсу "Хай лунають рядки Кобзаревих поезій". В "Клубі цікавих зустрічей", що діє при літературній вітальні книгозбірні відбудеться зустріч з головою Хмельницького обласного об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т.Шевченка В. Ц. Міхалевським "Роздумуючи над "Кобзарем".
   В студентських групах пройдуть тематичні огляди "Кобзар" - книга невичерпна, книга на віки", "Шевченко і Поділля", "Послужи ж моє ти слово, молодій ще силі", літературно-мистецькі години "На вічному шляху до Шевченка", години спілкування "Кохання в житті Тараса Шевченка" та інші.
   За висловом відомого українського письменника Олеся Гончара, "Шевченко — це код нації, в його "Кобзарі" закодовані самі генетичні основи нашої духовності, невичерпний її потенціал...". Саме "Кобзар" Т.Г.Шевченка належить до тих книжок, які найбільше друкують і найбільше читають в усьому світі. То є святиня українського народу, національна Біблія України. Тому пропонуємо всім у ці ювілейні дні згадати "Кобзаря", пізнати знайомого незнайомця і віднайти для себе щось нове, вдуматись у ті речі, що вже котре століття намагається донести до нас Шевченко-пророк.
Айвазян О.Б.
директор наукової бібліотеки