МОЛОДІ ПОЕТИ І ТЕАТРАЛИ УНІВЕРСИТЕТУ




   Творчість - особливий стан душі, коли людину переповнюють емоції, приходить натхнення та її величність тендітна Муза. І все це: незбагненне, але таке бентежно радісне - поспішає у поетичні рядки, пісні, в оповідання і романи, у театральні постановки...

   Нещодавно, у приміщенні Наукової бібліотеки Хмельницького національного університету, відбувся літературно-мистецький вечір "Презентація творчих студентів: поетів і театралів".
   На захід, який став справжнім святом молодості й творчості, завітали студенти гуманітарно-педагогічного факультету та поважні гості серед яких: проректор з науково-педагогічної роботи, професор М.П. Войнаренко, голова Хмельницького обласного об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім.. Тараса Шевченка, лауреат міської премії ім.. Б. Хмельницького В. Ц. Міхалевський, заступник голови профкому ХНУ М. А.Савюк, та інші.
   На початку свята урочисто було презентовано літературно-мистецький альманах "Творчість молодих студентів і прозаїків", укладений за ініціативи декана гуманітарно-педагогічного факультету Л.Л.Станіславової, в якому представлено прозові та поетичні твори 19 авторів - обдарованих студентів-філологів груп УМЛ-09-1, ФУМ-10-1, учасників літературного клубу "Роса" і студентів-філологів заочної форми навчання. Із вітальним словом до присутніх та учасників святкової зустрічі звернувся М.П. Войнаренко, який зазначив, що старше покоління пишається гідними послідовниками - творцями майбутнього Держави Україна.
   А ще,- визнаний метр поезії з задоволенням продекламував кілька віршів з своєї творчості та поділився спогадами того,як починав писати сам...Був нагороджений захопленими оплесками та букетом троянд. Не залишилися байдужими молодечі серця і до поетичних одкровень відомого поета-романтика Віталія Міхалевського. Завідувач кафедри української філології М.М Торчинський і завідувач кафедри слов'янської філології Н. В. Подлевська щиро побажали студентам творчого натхнення, постійного прагнення творити Розумне, Добре, Вічне. Любові до поетичного слова та сценічного мистецтва.
   Ведучі свята - бібліотекар Наукової бібліотеки ХНУ В.І. Шекенева і Президент літературного клубу "Роса", переможець у номінації "Кращий студент міста Хмельницького" К. Волошина - дарували глядачам витончене слово і блискучі, дотепні жарти. Розвеселив глядачів мюзикл "Сесіє, розберися!", авторами і виконавцями якого були креативні студенти групи ФУМ-10-1, які успішно продемонстрували свої знання із навчальної дисципліни "Основи літературної творчості".
   На думку старости групи Тетяни Сторож і культорга Яни Лисої, така оригінальна форма публічного захисту творчої практики дає можливість повірити у свій енергетичний потенціал і залишає, безсумнівно, приємні й радісні спогади на все подальше життя. У виконанні учасників літературного клубу "Роса", що функціонує при кафедрі української філології, та поетів-початківців, звучала українська поезія, і літературний гумор. У програмі "Глорії" прозвучало безсмертне Шевченкове Слово та українські пісні у виконанні призера всеукраїнських фестивалів Вікторії Лімбах. Заполонив серця присутніх іскрометний гумор "Кайдашевої сім'ї" І. Нечуя-Левицького. Феєричним попурі приємно вразила глядачів майстер спорту зі спортивно-бальних танців, призер міжнародних конкурсів Ольга Садігурська.
   Не нудьгував у залі ніхто. Присутні мали можливість не тільки замислитись над сенсом життя, а і поринути у світ поетичного слова і художніх образів, доброзичливо посміятися бо, кожен із учасників святкового дійства був унікальним, із власним світобаченням і самовираженням. А, з нагоди Міжнародного дня студента та за багаторічну пропаганду театрального мистецтва серед молоді творчий колектив "Глорії" і художній керівник студентського літературного театру Таїсія Коваль були нагороджені грамотами ХНУ. На сам кінець-студенти-філологи привітали свого улюбленого викладача М.М.Торчинського з ювілеєм - 55-річчям з дня народження, який висловив щирі сподівання, що такого роду ексклюзивні заходи стануть гарною традицією у Хмельницькому національному університеті.
Анжела Кохан
магістрант кафедри української філології