До 70-ї річниці визволення України




   28 жовтня країна відзначила 70-ту річницю визволення від німецько-фашистських загарбників. Українці ніколи не забудуть героїчні сторінки історії, про ту страшну ціну, яку заплатило старше покоління за мирне майбутнє нащадків, за наше право на життя.
   Понад 40 місяців - з червня 1941-го до жовтня 1944-го палахкотіла Велика Вітчизняна війна на українській землі. Вона забрала 10 мільйонів співвітчизників, серед яких 250 тисяч подолян. Шлях до Перемоги був довгим і тернистим... Але наш народ вистояв і переміг. 28 жовтня 1944 року вся територія України була визволена від німецько-фашистських загарбників.
   До цієї знаменної дати в науковій бібліотеці Хмельницького національного університету відбулася презентація збірки Євгена Красюка "Пам'ятає врятований світ". Сюди завітали студенти, викладачі, співробітники університету, друзі та колеги автора. Євген Васильович сам пережив війну, а нині самовіддано служить справі патріотичного виховання молодого покоління і шанобливого ставлення до ветеранів та інвалідів війни. Він — полковник запасу, член літературної спілки "Поділля", засновник клубу "Струни душі" міського територіального центру соціального обслуговування, автор збірок "Земля і мати", "Бальзам кохання", "Мудрість природи" та інших.
   Книжку "Пам'ятає врятований світ", яка вийшла в лютому цього року, автор присвятив тим, хто в буремні воєнні роки наближав світлий день Перемоги, хто пережив знущання у концтаборах, дітям війни, солдатським вдовам.
   Євген Васильович схвильовано розповідав учасникам презентації про важке дитинство, свого батька, який на ратному шляху до Берліна був дев'ять разів поранений і загинув у День Перемоги - 9 травня 1945 року.
   У 1960-х роках Євген Красюк відвідав Німеччину, щоб знайти могилу батька, відвідав концентраційний табір "Бухенвальд". Все побачене під час поїздки знайшло відображення у світлинах фотодокументальної виставки "Німеччина: погляд у минуле", яка буде експонуватися в читальному залі бібліотеки впродовж листопада-грудня. Свою поему "За колючим дротом", яка складається з трьох частин: "Бухенвальдський синдром", "Жінки і діти за колючим дротом", "Остарбайтери" і розповідає про жахливі знущання над людьми у фашистських концтаборах, надзвичайно емоційно прочитав присутнім сам автор.
   На пам'ять про зустріч зі студентами Хмельницького національного університету Євген Красюк подарував науковій бібліотеці власні збірки "Пам'ятає врятований світ" та "Мудрість природи".

О. М. Великосельська,
бібліотекар