Презентація художньо-публіцистичного альманаху "Думки творчий злет"




   На знакову подію в літературно-мистецькому житті Хмельницького національного університету - вихід у світ художньо-публіцистичного альманаху "Думки творчий злет", присвяченого 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка, - широко відгукнулася передова громадськість університету та міста Хмельницького. Своїми враженнями від презентації альманаху поділився відомий журналіст Микола Кульбовський у статті "У пам'яті нащадків", фото - Миколи Шафінського (газета Хмельницької міської ради "Проскурів"). На хвилях обласного радіо прозвучала авторська передача із циклу "Мистецьке коло" Галини Аріон - редактора радіопрограм Хмельницької обласної телерадіокомпанії "Поділля-центр". Знаменну подію висвітлено кіномайстрами телевідеостудії ХНУ Любов'ю та Володимиром Босаками та провідним інженером лабораторії обробки інформації ХНУ Олександром Солєнцовим.
   Над виходом альманаху працював потужний колектив творчих особистостей. Відповідальні редактори-укладачі: ?. ?. Войнаренко, В. Ц. Міхалевський; літературні редактори: М. М. Торчинський, Л. Л. Станіславова; фотохудожники О. О. Нікітін, О. О. Солен-цов; художники-оформлювачі: Л. Р. Басалюк, Ю. В. Стрихарчук. .Творча феєрія-презентація художньо-публіцистичного альманаху "Думки творчий злет" (II випуск) відбулася ЗО вересня у день великого християнського свята Віри, Надії, Любові та Софії, у Всеукраїнський день бібліотек. Святково прибраний зал у національних кольорах - стилізований прапор України з букетами калини, чорнобривців, соняхів та маків, портрет Кобзаря, книжкові виставки - відразу налаштував учасників та гостей заходу на піднесене сприйняття урочистої події.
   З чого починається Україна? З Шевченка. З чого починається українець? З Шевченка. З Шевченка починається і творче натхнення. У цьому зізнається чи не кожен автор альманаху "Думки творчий злет". 30 літераторів та 30 митців образотворчого мистецтва Хмельницького національного університету презентували широкому загалу зразки  оригінальної творчості, в якій вчувається дух українського генія Всесвіту Тараса Григоровича Шевченка та незглибима щира любов до Прекрасного.
   Своєрідним заспівом розпочалася мистецька програма: прозвучали вірш Михайла Войнаренка "Земле моя", пісня "Україна" та у колективному виконанні Гімн України.
   Проректор з навчально-педагогічної роботи Михайло Петрович Войнаренко від імені ректора Хмельницького національного університету Миколи Єгоровича Скиби привітав усіх присутніх із знаменною подією - виходом в світ другого випуску альманаху "Думки творчий злет" та пообіцяв видання 3-го випуску альманаху. З нагоди свята Всеукраїнського дня бібліотек він вручив кращим працівникам наукової бібліотеки ХНУ грамоти.
   Віталій Міхалевський привітав авторів альманаху з публікацією їхніх творів, розповів про кропітку і важку, більш як трирічну працю над збірником.
   Важливо, що молоді літератори, випускники університету завдяки зусиллям М. Войнаренка і В. Міхалевського, отримали свій щасливий екземпляр "в дорогу далеку" на згадку про найкращі часи навчання та про свій перший творчий злет!
   Щире слово до громади висловила    директор    наукової бібліотеки Олена Айвазян. Вона подякувала за гарні привітання, за подарунки, завдяки яким університетська книгозбірня поповнилася цінними книгами, презентовані Михайлом Войнаренком. У свою чергу, творче студентство "Глорії" та "Роси" з вдячністю за плідну співпрацю подарувало рідній бібліотеці Державний Прапор України.
   У хвилини мирської радості у присутніх зринали думки про тривожний час і трагічні події, що відбуваються зараз у нашій Україні. Свої почуття задушевно втілила у авторську поезію "Україна - жива!" Ілона Якобчук, в унісон прозвучала пісня "Степом, степом..." у виконанні Вікторії Лімбах.
   Хвилиною Пам'яті українська громада вшанувала загиблих славних Героїв України... Глибинним "Реквієм" заплакала скрипка...
   Молоді літератори мали унікальну можливість почути поетичні одкровення досвідчених митців, побувати на своєрідному май-стер-класі. У авторському виконанні прозвучала поезія Михайла Войнаренка, Віталія Міхалевського, Олександра Босенка (працівник Хмельницької обласної телерадіокомпанії "Поділля-центр"), Інни Гаврилюк (Божко) (секретар-референт підприємства "Господарське     управління Федерації профспілок Хмельницької області"), Марії Дем'янюк (доцент кафедри філософії та політології ХНУ), Любові Курганської (працівник бібліотеки ХНУ), Миколи Лук'янюка (доцент кафедри машинознавства ХНУ).
   Приємно вразили видатних письменників молоді виконавці, артисти театру "Глорія" та літературного клубу "Роса", які майстерно виконали твори з їхнього творчого доробку. Марія Кавун зізналася, що зачарована поезією "Повернення" відомого в Україні поета-пісняра Михайла Войнаренка. Радісно здивувало глядачів творче тріо: Сергій Марцонь звернувся до чоловіків з гаслом (назва вірша) "Шукайте жінку", Віталій Міхалевський виконав віршоване "Соло на трубі", а призер всеукраїнських та міжнародних конкурсів скрипалів, соліст театру "Глорія" Антон Вараниця віртуозно виконав соло на скрипці!
   Ще одна приємна подія сталася у цей день. Член Президії Хмельницької обласної організації НСЖУ Микола Кульбовський вручив професору, доктору економічних наук Михайлу Войнаренку квиток члена Національної спілки журналістів України.
   У цьому випуску альманаху "Думки творчий злет" окремий розділ присвячений образотворчому мистецтву. "Не тільки вчителі, але й митці!" - так мистецтвознавець, старший викладач кафедри дизайну Людмила Рожко-Павленко характеризує своїх колег. На сторінках альманаху вони представили свої кращі твори. На жаль, гості творчого свята мали можливість оцінити високу майстерність авторів-дизайнерів лише у відео. Засновник кафедри дизайну ХНУ і впродовж 12 років її компетентний завідуючий, дизайнер, модельєр-конструктор, професор Ірина Баннова побажала усім митцям творчої наснаги та прочитала присутнім власний вірш.
   Голова обласного об'єднання ВУТ "Просвіта" імені Тараса Шевченка Віталій Міхалевський запросив на сцену старшого викладача кафедри української філології, художнього керівника молодіжних колективів "Глорія" і "Роса" Таїсію Коваль, новообраного президента літературного клубу "Роса", магістранта кафедри української філології Лесю Кутей та передав клубу "Роса" і театру "Глорія" "Кобзарі" Т. Шевченка і "Великий тлумачний словник сучасної української мови". Тут же був презентований гімн театру "Глорія". ? строфа із нього:
   Святиться хай твоє майбутнє,
   Вкраїно наша, бо і досі
   Шевченко не всіма почутий.
   А ми сміливі й стоголосі! -
   покликала на сцену натхнених і стоголосих молодих поетів, які виконали авторські твори: Євгенія Жомірук "Життя", Анастасія Євсюкова "Перше кохання", Леся Кутей "Спинити час", Світлана Салій "Доторкнутися словом до Пророка".
   Безумовно, презентація вийшла такою вдалою завдяки величезній заслузі молодих талантів - поетів та акторів поетичного клубу "Роса" і літературного театру "Глорія" і натхненній праці та організаторським здібностям їх керівника Таїсії Петрівни Коваль.
   Організатори культурно-мистецького заходу -ректорат університету, наукова бібліотека, кафедра української філології гуманітарно-педагогічного факультету, студентський літературний театр "Глорія", літературний клуб "Роса", обласне об'єднання ВУТ "Просвіта" імені Тараса Шевченка - висловлюють щиру подяку усім талановитим авторам альманаху, учасникам презентації, вельмишановним гостям мистецького свята, над якими не має влади сіра буденність! Сподіваємось на розширення кола творців і шанувальників українського мистецтва.
   Нехай і надалі у Альма-Матері твориться диво: хвилі новаторства відроджують славні традиції! Віват Мистецтво!
О. М. Великосельська
головний бібліотекар наукової бібліотеки ХНУ,

Інна Горячок,
доцент кафедри української філології