Читач і бібліотека — творчий союз




   Літературно-мистецькі проекти, присвячені Дню української писемності та мови, відбуваються у форматі нових ідей про мовне національне виховання, саме такі інноваційні види навчально-виховної діяльності розвивають продуктивне педагогічне і творче мислення, ціннісне ставлення до мови і ведуть до формування високого рівня мовної та національної свідомості. За православним календарем - це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Свято встановлено 9 листопада згідно з Указом № 1241/97 "Про День української писемності та мови" на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства.
   Традицію відзначення Дня української писемності та мови у Хмельницькому національному університеті започатковано у 2011 році кафедрою української філології на чолі з доктором філологічних наук, професором М. М. Торчинським. З 2012 року святкування Дня української писемності та мови відбувається у рамках літературно-мистецького проекту "Слово - це те, що житиме вічно" у співпраці з ХОУНБ ім. М. Островського, лауреата обласної премії ім. Т. Шевченка. 11 листопада 2015 року на урочистому відкритті мистецького заходу проректор з науково-педагогічної роботи Михайло Петрович Войнаренко від імені ректора Миколи Сгоровича Скиби щиро привітав усіх учасників свята і здійснив нагородження грамотами Хмельницького національного університету з нагоди Дня української писемності та мови. Відомі митці Хмельниччини: лауреат обласних премій ім. Б. Хмельницького та ім. Т. Шевченка, член Національної спілки письменників України, голова Хмельницького обласного осередку ВУТ "Просвіта" ім. Тараса Шевченка В. Ц. Міхалевський; голова обласної організації Національної спілки письменників України В. І. Горбатюк, заслужена артистка України, соліст Хмельницької обласної філармонії Ф. О. Чергіндзія подарували глядачам неймовірні естетичні враження, а також високо оцінили рівень майстерності молодих виконавців.
   18 листопада у літературній вітальні наукової бібліотеки Хмельницького національного університету відбулося урочисто-святкове засідання літературного клубу "Роса" (президент Ірина Головко). Молоді поети мали гарну можливість почути історії Натхнення та художні твори видатних майстрів українського слова: поета-пісняра Михайла Войнаренка, поета-романтика Віталія Міхалевського, прозаїка Василя Горбатюка, поетеси Марії Дем'янюк. Студентам радісно було почути, що і їхній шанований професор Михайло Торчинський також має оригінальний досвід літературної творчості! У співпраці з науковою бібліотекою Хмельницького національного університету (директор О. Б. Айвазян) кафедра української філології щорічно реалізує літературно-мистецький проект "Презентація творчості молодих митців". 20 листопада відбулося свято "Хай живе безсмертне слово! Я - вірю!" (М. Хвильовий).
   У рамках проведення святкової програми з нагоди Дня української писемності та мови творчі особистості - оригінальні та креативні студенти спеціальності "Філологія. Українська мова та література" - представили увазі глядачів свої навчально-виховні проекти. Найяскравішою подією національно-патріотичного свята був захист творчої практики з навчальної дисципліни "Основи літературної творчості" студентами групи ФУМ-12-1, які приємно здивували слухачів своїми літературно-мистецькими досягненнями. Молоді літератори - есеїсти, поети, прозаїки, гумористи, драматурги, кіносценаристи (саме у цих жанрах студенти виявили свій літературний талант!) - пристрасно дарували аудиторії оригінальні зразки своєї літературної творчості як результат натхнення та наукового підходу до творчого процесу. У фіналі літературно-мистецького дійства гумористи групи ФУМ-12-1 порадували глядачів літературним гумором у формі скетчу "Як ми козаків навчали". Керівник творчої практики Таїсія Коваль щиро подякувала студентам за зворушливий сонет-присвяту, за блискучий публічний захист творчої практики! Завідувач кафедри Михайло Торчинський побажав молодим літераторам рости до слави майстрів художнього слова!
   Декан гуманітарно-педагогічного факультету, доцент кафедри слов'янської філології Л. Л. Станіславова привітала організаторів, учасників та почесних гостей із знаменним днем, зазначивши, що День української писемності та мови - це свято, яке для української спільноти є знаковим, оскільки скеровує думки небайдужих громадян України до проблеми національної єдності.
Марія Гавриш,
доцент кафедри української філології