Читач і бібліотека — творчий союз




   В історії університетської бібліотеки були різні часи: коли читачів було дуже багато (навіть стояли черги на абонементах і в читальних залах), і коли під час економічної кризи скорочене фінансування спричинило мізерні надходження книг та періодики... Але в усі часи, і в періоди підйому, і у важкі роки, бібліотека завжди служила віддано своїм читачам, намагалася зробити все, що було в її силах, щоб у книгозбірні було комфортно і затишно, щоб якомога якісніше задовольнити потребу читачів в інформації.
   Можна сказати, що сьогодні між бібліотекою і читачами утворився творчий союз, якому сприяють постійний діалог з молоддю при виконанні читацьких запитів, спільні заходи до відзначення ювілейних дат, свят тощо.
   Вже третій рік поспіль діє в науковій бібліотеці ХНУ просвітницький проект "Читання книги та її популяризація", в рамках якого разом з кафедрою української філології та літературним студентським театром "Глорія" проводяться спільні вечори поезії, диспути, акції. Без перебільшення талановитими можна назвати наших студентів, артистів студентського театру "Глорія" Вікторію Лімбах (ФМЛ-12), Андрія Слабкого (ПОа-12), Оксану Іванчишин (ФУМ-13), Марію Кавун (ФУМ-13) та ін.; власних кінооператорів та фотокореспондентів Ліану Мільчановську та Ольгу Ставіногу (ФУМ-13); членів клубу "Роса" Юлію Лавренчук (ФУМ-14), Анну Козу (ФУМ-11), Ілону Якобчук (МН-13). Деякі студенти ще тільки пробують себе на літературній ниві — Брушневська Г. (ТЛПз-11), Зигуля В. (МНз-14—1), Забродін О. (КЗ-12-1).
   Читачі приходять у бібліотеку за порадою, інформацією або просто висловити думку про прочитану книгу. А бібліотекарі живуть їх інтересами, прагнуть до того, щоб кожний читач знайшов свою книгу, отримав необхідну пораду, навчився орієнтуватися у світі інформації. Звичайно, бувають випадки незадоволення запитів читачів, які пов'язуються, насамперед, з об'єктивною причиною — відсутністю необхідного видання в бібліотеці. Сьогодні великий попит залишається на художню літературу, але іноді читачам просто не вистачає нових художніх видань. Саме тому в бібліотеці проходить безстрокова акція "Подаруй бібліотеці книгу", до якої долучаються студенти, викладачі, співробітники університету, і яка частково послабила проблему нових надходжень художньої літератури у книгозбірні.
   Часто студенти намагаються подарувати улюбленій книжці нове життя. Так, з метою реставрації студенти Сабадах A., Волинець Ж., Тучка М. взяли в бібліотеці книги, які користуються найбільшою популярністю серед читачів, і реставрували їх.
   Сучасне студенське життя — це лекції, спілкування з друзями, і, звичайно, інтернет, за допомогою якого можна отримати доступ до будь-якої інформації. Проте молодь продовжує цікавитися художньою літературою у традиційному форматі, адже книга як найцінніший людський витвір пройшовши всі процеси розвитку цивілізації, і на сучасному етапі залишається потрібною. У коло інтересів читачів нового покоління попадають різні автори і жанри. Найбільш популярними серед студентства є твори Василя Шкляра, Юрія Андруховича, Оксани Забужко, Ірен Роздобудько, Марії Матіос, Люко Дашвар — авторів, які знаються на психології української нації і намагаються подолати комплекси, аномалії суспільства. Успіхом серед читачів користується також так звана масова література: детективи, романи про кохання, фантастика, фентезі. У той же час важливе місце студенти відводять творам класиків світової і вітчизняної літератури.
   Допомагають молоді орієнтуватися в сучасній літературі різноманітні заходи за участю відомих письменників, поетів, після чого спостерігається сплеск інтересу до їх творчості. На цих зустрічах студенти активно залучаються до обговорення важливих тем, задають наболілі питання. Так, минулого року в "Клубі цікавих зустрічей", що діє при літературній вітальні книгозбірні, спільно з гуманітарно-педагогічним факультетом були проведені зустрічі з лауреатом Національної премії України імені Т. Г. Шевченка в галузі літератури Мирославом Дочинцем та з відомим письменником Андрієм Курковим та ін. У квітні-травні цього року відбулися зустрічі з молодими сучасними українськими авторами Сергієм Жаданом та Любко Дерешом, а напередодні святкування Дня міста Хмельницького в рамках літературного фестивалю "Слово єднає!" в читальному залі бібліотеки студенти мали нагоду поспілкуватися з подільськими майстрами слова В. Ц. Міхалевським, В.І.Горбатюком, М. М. Кульбовським, М. Б. Дем'янюк, М.В. Бортник, Г. В Корицькою, М.П. Цимбалкжом.
   Сьогодні більшість студентів прагне до того, щоб навчатися, працювати, добиватися у міру своїх сил і можливостей поставленої мети. Завдання ж бібліотеки - направляти їх дії в потрібне русло, сприяючи формуванню творчих особистостей, які володіють критичним мисленням та стійкою системою мотивацій до активної, творчої діяльності, вміють приймати рішення, нести за нього відповідальність, удосконалювати себе.
   Працівники бібліотеки від душі вітають молодь нашого університету з Днем студента і щиро бажають міцного здоров'я, успіхів у навчанні, радості спілкування з цікавою книгою і невпинного руху вперед.
С. А. Молчанова,
завідувачка сектору
художньої літератури
наукової бібліотеки