Словом торкнутися душі...




   21 березня, починаючи з 2000 року, відзначається Всесвітній день поезії. Про важливість поетичної творчості для розвитку людства, діалогу між культурами і суспільствами свідчить ухвала цього свята ЮНЕСКО.

   Напевно, недаремно День поезії саме навесні. Адже це час пробудження природи, нових задумів та мрій... А поети ж — перші мрійники і романтики!
   Вже традиційними стали такі дні і в науковій бібліотеці Хмельницького національного університету. Всі охочі мали можливість узяти участь j поетичному вернісажі "Словом торкнутися душі...". Захід зібрав щирих поціновувачів поезії — членів студентського літературною театру "Глорія" та поетичного клубу "Роса" на чолі з незмінним керівником і ре-жисером, старшим викладачем кафедри української філології Таїсією Коваль, а також студентів першого курсу і заочників кафедри української філології гуманітарно-педагогічного факультету ХНУ.
   Почесним гостем, який надав майстер-клас молоді, став відомий подільський поет, доцент ХНУ та віднедавна член Національної спілки письменників України Віталій Міхалевський. Бурхливими оплесками зустріла аудиторія новину про присудження поетові обласної премії ім. Т.Шевченка та щиро його привітала.
   Віталій Цезарійович з притаманною йому щирістю і позитивом поділився секретами і навіть формулами творчості, розкрив свою філософію віршів. І, звісно, читав нові поезії. Спілкування присутніх з майстром художнього слова було невимушеним та активним.
   У виконанні креативних студентів-філологів звучали відомі поезії Т.Шевченка, Л.Костенко, І.Франка, патріотичні й ліричні, власні проби пера. Пристрасними і щирими були виступи членів клубу "Роса" — Лесі Кутей, Юлії Лавренчук, Ілони Якобчук, Олени Федорчук, Олександра Келюха... Послання українському народові, пророчий крик душі генія Івана Франка — пролог до поеми "Мойсей" проникливо виконав актор театру "Глорія" Валентин Рибачук. Пророчі думки Тараса Шевченка прозвучали у виконанні соліста студентського театру Андрія Слабкого та дебютантки "Глорії" Лілії Ткачук.
   Сторінку поетичного вернісажу було присвячено геніальній українській поетесі Ліні Костенко, зокрема театралізовано уривок роману у віршах письменниці "Берестечко". Духовним заповітом до людства прозвучали слова Ліни Костенко в пісні, яку виконала солістка "Глорії" Вікторія Лімбах: "І якби на те моя воля, написала б скрізь курсивом: як багато на світі горя, люди будьте взаємо-красивими!"...
   Таїсія Коваль побажала молодим літераторам рости до слави майстрів художнього слова і творити, творити... Адже це корисно і приємно, зазначив Віталій Міхалевський. Він подарував науковій бібліотеці ХНУ свою нову збірку "Цукерково-букетні вірші".
Валентина ШЕКЕНЕВА,
головний бібліотекар наукової бібліотеки ХНУ