БІБЛІОТЕКА — ЛІДЕР ІНФОРМАЦІЇ




Живи у віках, незалежна Україно!

Ніхто нам не збудує держави, коли ми її самі не збудуємо,
і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути.
Державу Українську може здійснити наша любов до неї,
а не зненависть до її ворогів.


В'ячеслав (Вацлав) Липинський (український політичний діяч, історик)


   Україна! Скільки глибини у цьому слові... Це золото безмежних полів, бездонна синь зачарованих небес. Тихі плеса річок, сині очі озер і ставків. Це безмежні степи і ліси, зелені долини і луки, Карпатські верховини і донецькі простори, Полісся, Поділля, біленькі полтавські хати і велич міських краєвидів — все це наша Україна.
   Нинішній серпень особливий для нашої держави: Незалежній Україні виповнюється 25 років. Акт проголошення Незалежности України 24 серпня 1991 року, затверджений всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року, є відправною подією, з якою пов'язана новітня історія нашої країни, її сучасне і майбутнє. Саме у такий спосіб на карті Європи утвердилася суверенна і незалежна правова держава — Україна, територія якої є неподільною,— держава, котра уособила в собі багато-вікові традиції українського народу та втілила його могутній державотворчий потенціал. З великою надією та вірою українці прийняли виклик долі — стали на шлях створення та розбудови власної незалежної держави.
   День Незалежності єднає всіх, хто щиро любить Батьківщину, прагне бачити Україну сучасною, євро-пейською країною і робить особистий внесок в її розбудову. Процес становлення нової держави є нелегким, та попри все, інтегруючись у сучасний геополітичний простір, здобуваючи перемоги та роблячи помилки, незалежна Україна впевнено крокує шляхом до процвітання, правової, економічної, політичної стабільності. 25-ту річницю Незалежності Україна змушена відвойовувати, борючись за власні землі, зі зброєю в руках відстоювати свої права, захищаючи єдність держави. Сьогодні історію незалежності пишуть кращі сини й доньки нашої країни, які так, як і їхні славні прадіди, не вагаючись, віддають свої здоров'я і життя за честь, за волю, за кращу долю України, щоб прапор нашої держави міг вільно майоріти над усією її територією. Пишаємося відвагою і патріотизмом наших військових, які нині на передовій, їм — особлива шана і подяка.
   День 24 серпня є вираженням історичного прагнення нашого народу до свободи, втіленням його бажання бути справжнім господарем на власній землі! Зберегти незалежність, збудувати міцну державу — це наш святий обов'язок перед пращурами, які стояли біля витоків української державності і залишили нам у спадок любов до України.
   Наукова бібліотека запрошує всіх бажаючих у книгозбірню на книжковий вернісаж "Живи у віках, незалежна Україно!" присвячений Дню Державного Прапора та 25-й річниці Незалежності нашої Батьківщини. Документи, представлені на виставках, інформують про доленосні етапи державотворення в Україні. До уваги читачів видання, що розповідають про тернистий шлях, який пройшла Україна, здобуваючи незалежність: козацька держава доби Богдана Хмельницького, державне будівництво часів І. Мазепи, українські визвольні змагання початку XX ст. Вагоме місце на виставках присвячено історії створення державних символів України, історичним портретам тих, хто очолювали українську державу в різні історичні періоди. Двадцять п'ять років незалежного існування України були насичені політичними та економічними змінами. Про становлення молодої незалежної держави, її визнання у сучасному світі розповідають добірки документів, поданих у розділах "Пульс української незалежності", "Україна незалежна: хроніки, факти, події". На 8 поверсі бібліотеки пропонуємо ознайомитися з виданнями науковців Хмельницького національного університету, які написані протягом двадцяти п'яти років Незалежності України " До вершин знань — з працями викладачів університету", а на web-сайті книгозбірні можна переглянути віртуальні виставки: "Ми мову називаємо святою", "Видатні постаті України", "Славетні жінки України", "Українська культура", "Вишиванка — душа українського народу" та ін. До славної дати, 25-ти річчя Незалежності України, співробітники книгозбірні підготували для студентської молоді низку просвітницьких заходів, серед яких: урок патріотичного вховання "НЕЗАЛЕЖНІСТЬ. Від 1991-го назавжди", урок державності "Михайло Грушевський — перший Президент України", вечір-портрет "Іван Франко: Трагедія і велич Генія". Протягом року в рамках святкування 25-ї річниці Незалежності України в студентських групах будуть проведені заходи: години спілкування "Національні символи України", "Вишиванка -— душа українського народу"; уроки краєзнавства "Славний шлях Хмельницького національного університету", "Хмельницький — подорож у минуле"; пісенний вернісаж "Володимир Івасюк: митець, який надто любив Україну" та ін. Ми маємо любити і поважати країну, в якій народилися, країну, яка дала нам освіту, знати її історію та традиції, і тільки тоді ми зможемо з гідністю називати себе українцями.

Завідувачка НМВ наукової бібліотеки
Великосельська О. М.