НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Тижнем пам'яті "Без права на забуття" наукова бібліотека Хмельницького національного університету відзначає 68-у річницю Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.


   16 квітня в книгозбірні відбувся урок пам’яті "Війна очима письменників", під час якого було переглянуто відеоматеріали часів Великої Вітчизняної війни, а завідувачка сектора абонементу старших курсів, наукової та художньої літератури бібліотеки Молчанова С.А. ознайомила присутніх з неперевершеними художніми творами митців світової літератури, які прагнули розповісти про подвиг цілого покоління, яке зуміло вистояти і перемогти у боротьбі з чужоземною навалою. Серед українських письменників воєнної пори - Андрій Малишко, Олександр Довженко, Володимир Сосюра, Павло Тичина, Олесь Гончар, Ліна Костенко та багато інших.
   Незабутнє враження на глядачів справив творчий виступ учасників студентського літературного театру "Глорія" кафедри української філології ХНУ (художній керівник Коваль Т. П., директор — Савюк М. А.). Від трагічного початку до щасливої Перемоги зіграли студенти на сцені війну. Студентська постановка була насичена уривками з прози, віршами, піснями про війну, в яких немає фальші та плакатних лозунгів, а є туга за рідними, страх смерті та тверда віра в Перемогу.

 
 

   18 квітня в читальному залі 9 поверху бібліотеки пройшов урок мужності "Велич Перемоги" на вшанування подвигу партизанів і підпільників Хмельниччини у роки Великої Вітчизняної війни, які боролися з фашистами в глибокому тилу. Всього на території нашого краю діяло понад 140 підпільних і диверсійних груп.
   Учасники заходу почули емоційну, насичену маловідомими фактами, хвилюючу розповідь директора музею Проскурівського підпілля Хрящевської Олександри Всеволодівни про героїв Проскурівського антифашистського підпілля, про їх відвагу та мужність.

 

   Про ще одну героїчну сторінку в історії нашого краю - підпільну діяльність найбільшого на Поділлі Славутсько-Шепетівського з'єднання, яке очолював військовий лікар фашистського концтабору "Грос-лазарет" Федір Михайлов, розповіла присутнім співробітник бібліотеки Великосельська О.М.

 

   Хвилиною мовчання вшанували присутні пам'ять героїв Проскурiвського антифашистського пiдпiлля, партизанів і підпільників Хмельниччини часів Великої Вітчизняної війни.


   Запрошуємо переглянути книжково-ілюстративні виставки в читальних залах та на абонементі наукової та художньої літератури:
    • "Війна очима письменників";
    • "Встеляйте квітами дороги бійцям, що мир несли в наш край";
   • "А слава незгасна, а пам'ять нетлінна" (на вшанування подвигу партизанів і підпільників Хмельниччини часів Великої Вітчизняної війни);
   • перегляд художньої літератури "Довіку у серцях солдатських, навіки в пам'яті народній";
   •"Відлуння війни, відлуння в серцях" (віртуальна виставка).