НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

29 січня - День пам'яті Героїв Крут

У думці — знову тліє — бій у Крутах...
О, неповторний часе золотий!
Ми всі були зелені ще, як рута,
Але в душі палав огонь святий

     Лавренко М. З циклу "Крути" // Семен Збаразький. - Крути. - С.99

Крути! Крути! Вічне бойовисько
за майбутній, за світліший день

   "Згадаймо юність, що горіла в Крутах" - під такою назвою в читальному залі (7 поверх) експонується виставка на пошанування пам'яті Героїв Крут.
    Крути — сумна, але славетна сторінка нашого літопису. 29 січня 19 18 року біля залізничної станції Крути — за 130 кілометрів від Києва стався запеклий бій. Кілька сотен курсантів військової школи та київських студентів утримували чотиритисячну більшовицьку армію Михайла Муравйова, захищаючи підступи до міста. Бій вирішальним не був, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крут...
    Десятиліттями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами й вигадками. Лише в 2006 році на місці бою встановлено пам'ятник, а дата 29 січня відзначається нині на державному рівні. Подвиг і самопожертва цих юнаків — дороговказ всім наступним поколінням. Знати історичне коріння — святий обов'язок кожного свідомого українця.
    На книжковій виставці представлені документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою під Крутами, статті і виступи М.Грушевського, Є.Маланюка та інших видатних особистостей доби Української револю ції 1917-1921 рр., а також художні твори, присвячені юним лицарям України.


варто ознайомитись


Героїка трагедії Крут / упоряд. В.І. Сергійчук.— К.: Україна, 2008. — 464 с.

   У спогадах учасників бою під Крута ми, що відбувся 29 січня 1918 року, роздумах сучасників поетичним і публіцистичним словом на тлі для нас трагічних суспільно-політичних воєнних подій осмислюється героїка подвигу юнаків України в ім'я своєї Вітчизни. Видання, матеріали якого подаються, як правило, в оригіналі, друковане раніше тільки в еміграції й не скрізь містить повні імена авторів. Розраховане на українську молодь і всіх тих, хто цікавиться історією національно-визвольної боротьби нашого народу в 1917—1921 роках.


Герої Крут. Лицарський подвиг юних українців 29 січня 1918 року. / Упорядник І. Ільєнко.— Дрогобич: Видавнича фірма "Відродження", 1995.— 348 с, іл.

   У збірнику подано спогади учасників бою під Крутами, статті і виступи з осмисленням цього подвигу, зокрема, М. Грушевського, Д. Дорошенка, С. Єфремова, Є. Маланюка, Л. Старицької-Черняхівської, а також художні твори, присвячені юним лицарям України.
   Адресується передусім ровесникам крутянців — воїнам і студентам, стар­шокласникам, а також усім тим, хто прагне "прочитати тую славу", відкрити   для себе звитяжну і водночас трагічну сторінку нашої історії, яка після агре-сивної комуністичної облуди являє нам свою чисту й достеменну суть.


Крути.  Січень  1918 року: док., матеріали, дослідж., кіносценарій /  Іст.-культурол. т-во "Герої Крут"; упоряд. Я. Гаврилюк. — К.: Вид. центр "Просвіта", 2008. — 840 с: Іл.


   До книги увійшли невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учас­ників бою під Крутами 29 січня 1918 року. Зміст архівних матеріалів підсилюють статті і виступи С. Єфремова, Д. Дорошенка, М. Грушевського, Є. Маланюка, Людмили Старицької-Черняхівської та інших видатних особистостей доби Української революції 1917-1921 рр.
   Збірник упорядковано у хронологічному порядку, починаючи з кінця 1917 р. по 2008 р.
   Завершує видання кіносценарій "Крути".
   Адресується дослідникам, викладачам вищих навчальних закладів, учителям шкіл, студентам, широкому колу читачів.