НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Шевченківські дні в науковій бібліотеці
Хмельницького національного університету

Шевченко - хто він? Згусток болю.
Рятує душі від заброд.
Поет, що вирвався з неволі,
із рабства кличе свій народ.
Його тому не гасне жар,
Що не собі - вікам належить.
Пророк, Месія і Кобзар, -
Тарас у сонячній одежі.


     Олександр Кавуненко


   На початку березня, коли природа пробуджується до весни, приходить на українську землю свято духовного оновлення і щирого віншування Великого Кобзаря.
   В рамках Міжнародного літературно-мистецького Шевченківського свята "В сім' ї вольній, новій", до 199-ї річниці від дня народження Кобзаря наукова бібліотека Хмельницького національного університету підготувала низку різнопланових просвітницьких заходів.
   1 березня відкрилися книжково — ілюстративні виставки "На перехресті музи й долі..." (АНХЛ, 4 поверх) та "Шевченкове ім'я сіятиме довічно" ( читальний зал, 7 поверх), які знайомлять читачів з геніальною поетичною спадщиною Великого Кобзаря, повідують про життя і творчість митця, ілюструють його багату мистецьку палітру.
   12 березня о 13 годині наукова бібліотека гостинно запрошує шанувальників творчості Тараса Шевченка в читальну залу 9 поверху на літературно - музичну композицію "Шевченко і час: скарби його високих дум". На святі звучатимуть безсмертні поезії Шевченка, вірші сучасних українських поетів, присвячені Великому Кобзарю, у виконанні учасників аматорського літературного театру "Глорія" (ХНУ), співробітників бібліотеки, поезії відомого подільського поета Віталія Міхалевського у авторському виконанні.
   В квітні українці будуть відзначати ще одну знакову подію, пов' язану з життям генія і пророка. 22 квітня минає 175 років з дня викупу Тараса Григоровича Шевченка з кріпацтва. До цієї дати в літературній вітальні відбудеться зустріч з подільським митцем, членом Національної Спілки письменників України Броніславом Грищуком "Доростаймо серцем до Шевченка", а в студентських групах пройдуть години спілкування "Дні жаданої волі". Запрошуємо відвідати просвітницькі заходи наукової бібліотеки Хмельницького національного університету.