НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Літературно-музична композиція
"Шевченко і час: скарби його високих дум"
(до 199-ї річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка)

 
Кобзарю! До тебе завжди я приходжу,
Ти ж моя совість і закон.


     Ліна Костенко


   ...Шевченко.... Його життя, творчість як поета, художника ось уже друге століття є темою численних досліджень, дискусій. Сьогодні, в наш неспокійний, буремний вік, нам, може, як ніколи, потрібні сила духу Шевченка, його віще слово. Його незламна віра в те, "що буде правда між людьми".

  


   12 березня в рамках Міжнародного літературно-мистецького Шевченківського свята "В сім' ї вольній, новій" в науковій бібліотеці Хмельницького національного університету відбулось святкове дійство "Шевченко і час: скарби його високих дум".
   На святі звучали безсмертні поезії Шевченка, вірші сучасних українських поетів, присвячені Великому Кобзарю. Аудиторії запропоновано також відеоматеріали - ролик "Обличчя української історії. Тарас Шевченко", пісні в сучасній обробці на слова Т. Шевченка у виконанні українських гуртів.
    У кожного Шевченко свій. Бо всяк вибирає в його спадщині те, що йому найближче. Своє ставлення до Шевченка присутнім висловив доцент кафедри інформаційних технологій проектування ХНУ, кандидат фізико-математичних наук, відомий подільський поет, лауреат міської премії імені Богдана Хмельницького (2006) за літературну діяльність Міхалевський Віталій Цезарійович. Він читав власні вірші, розказав про діяльність обласного об'єднання "Просвіта" ім. Т.Г. Шевченка, заступником голови якого він є, та подарував від цієї організації науковій бібліотеці цінні видання.



Шевченко Т. Г. Кобзар  Крман Даніел. Подорожній щоденник Єфремов С. О. Початок нової доби: радівська публіцистика Крути. Січень 1918 року Я син свого народу. Наукова спадщина Михайла Максимовича (до 200-річчя з дня народження вченого) Життя і чин Анатолія Погрібного


   Незабутнє враження на глядачів справили творчі імпровізації учасників студентського літературного театру "Глорія" кафедри української філології Хмельницького національного університету (художній керівник Коваль Т.П., директор — Савюк М.А.). Серед виступаючих - Волошина К. (авторська поезія), Садігурська О. (хореографія), Стинська І. (фотокореспондент), Сластіна М., Євсюк А., Мороз Г., Юськов В., Коврига В., Синицька Ю., Лімбах В. (вокал).



   Бажаючі мали можливість ознайомитися з книжково-ілюстративною виставкою "Ми тебе не забули, Тарасе", та на сайті бібліотеки з постійною віртуальною виставкою "Т.Г.Шевченко - велет духу народного" (http://lib.khnu.km.ua/inf_res/shev.htm)

  

   Ось уже півтори сотні літ людство зачаровано вслухається в слово українского генія. У глибини майбутнього посилає Шевченко-пророк свої непорушні заповіти синам свого народу, і серед усіх заповітів перший і останній: -
"Свою Україну любіть,
Любіть її... во время люте,
В останню тяжкую минуту
За неї Господа моліть"