НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ


   9 листопада — День української писемності та мови, який відзначається в нашій країні з 9 листопада 1997 року. Цього ж дня православна церква вшановує пам’ять святого преподобного Нестора-літописця. Його "Повість временних літ" була і залишається найвидатнішою пам’яткою слов’янської культури. Тому преподобного Нестора-літописця можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, а й словесності.
   Впродовж кількох століть український народ привчали до думки про нібито "вторинність" української мови, ретельно приховуючи від українців величезний масив української писемності, історії та культури, яка сягає глибокої давнини. Це величний скарб, який ми перейняли від пращурів та несемо у світ, аби усі знали, що ми українці.
   З нагоди свята в науковій бібліотеці відбулась зустріч студентів та працівників бібліотеки з відомим подільським краєзнавцем-дослідником, істориком, архівістом, заслуженим працівником культури України, академіком Технологічної Академії України Петром Яковичем Слободянюком. Цю людину без перебільшення можна назвати літописцем Подільського краю.
   Ми й досі перебуваємо у пошуках національної ідеї, яка б звеличувала нас, надихала на подвиги. А Петро Слободянюк своїми книгами стверджує: для цього треба ретельніше й глибше вивчати історію свого народу, щоб відчути "славу тую...". Його книги та наукові праці "Культура Хмельниччини", "Українська церква", "Чорна дошка" України: події 30-х років", "Зберегти духовність нації", "Етнокультурний геноцид на Хмельниччині у 30-50-х роках", "Подільській етнокультурі - наукову основу", "Щодо концепції відродження культури України", "Педагоги Хмельниччини: жертви сталінських репресій", "Воєнне лихоліття на Поділлі (1941-1945 рр.)", "Нескорені. Національно-визвольна боротьба ОУН-УПА на чолі з генерал-Хорунжим Романом Шухевичем", "Розіп’яте Голодомором Поділля" та інші вчать оберігати й захищати свою землю від зайд-завойовників, як це робили великі, освічені наші древні й недавні предки. Вчать шанувати пам'ять про них, підносити нашу духовність до світових висот, примножувати культуру, робити висновки з трагічних сторінок і на яких засадах розбудовувати незалежну державу.
   В доброзичливій і невимушеній атмосфері пройшла зустріч. Петро Якович розповів про свої праці, звернув увагу на актуальні проблеми історії незалежної України, малодосліджені сторінки історії Хмельниччини, відповів на запитання та закликав студентів вивчати свою історію, шанувати себе і тоді світ шануватиме нас.
   На згадку про зустріч Петро Якович подарував бібліотеці одну з своїх останніх книг. Присутні ознайомилися з книжковою виставкою видань автора.