НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ



Чорнобильські дзвони

За днями дні, мина повільно рік,
За днями дні, і другого не має.
Нехай же лихо наше проминає.
І в світі не повториться повік.
Хай стане мир міцнішим у сто крат,
Хай над землею чисте небо буде.
Чорнобиль – попередження, набат.
Його уроків людство не забуде.



   26 квітня!.. В пам 'яті українського народу це день чорнобильського лиха, болю, суму, і забути це й викреслити із нашої пам’яті – неможливо. Адже цього дня 1986 року сталася жахлива подія - вибух атомного реактора на Чорнобильській АЕС. Відлуння біди стихне ще не скоро, її будуть відчувати й майбутні покоління...
   Щоб не згасла свічка пам'яті про ті страшні події, про найбільшу за всю історію людства техногенну аварію, напередодні відзначення 28-х роковин Чорнобильської катастрофи в літературній вітальні наукової бібліотеки пройшов урок-застереження "Трагедія, яку не забути", учасниками якого були студенти інженерно-механічного факультету.
   Лейтмотивом заходу звучало застереження від повторення подібних техногенних катастроф. Чорнобильська аварія стала для всіх уроком, за який заплачено дорогою ціною. Сьогодні, з висоти часу, що віддаляє нас від 26 квітня 1986, ми повинні не тільки віддати належне минулому — вивченню подій, що сталися 28 років тому, але й, насамперед, спробувати осмислити уроки і спадщину Чорнобиля для майбутнього, тобто для ХХІ століття.
   Час невпинно йде вперед. Віддаляється чорна дата Чорнобиля, про яку з болем і сльозами згадуємо нині. І хочеться, щоб більше ніколи і ніде у світі не повторилося подібне лихо. Давайте берегти навколишній світ! Нашій планеті вистачить одного Чорнобиля.
   Студенти під час заходу мали змогу переглянути документальний фільм "Правда про Чорнобиль" та познайомитися з виставкою літератури "Чорнобиль — в серці України, а тінь його — по всій землі".