НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ



   Сьогодні в Хмельницькому національному університеті професорсько-викладацьким складом інтенсивно здійснюється видання підручників, монографій, навчальних та методичних посібників, що характеризує зростаючий науковий потенціал ВНЗ.
   В читальному залі (8 поверх) наукової бібліотеки розгорнуто експозицію постійно діючої виставки "Наукові праці викладачів Хмельницького національного університету". Мета виставки — поширення інформації серед університетської спільноти про книги, які народилися в стінах нашого університету і є найціннішим пластом видань фонду наукової бібліотеки ХНУ.
   Протягом 1-го півріччя 2014 року виставка поповнилася новими виданнями, з якими пропонуємо ознайомитися.



34(477)
Г41

   Герц, А.А. Цивільно-правова документація [Текст] : навч. посіб. / А. А. Герц, С. Ф. Домбровський. – Хмельницький : ХНУ, 2013. – 155с.

   Узагальнено й систематизовано відомості з цивільно-правової документації. Звернуто увагу на її класифікацію, правильність складання і оформлення документів з урахуванням норм чинного законодавства. Видання сприятиме досягненню розуміння природи та змісту цивільно-правових документів, їх належній підготовці.
   Для студентів, аспірантів, викладачів як юридичних, так і інших видів ВНЗ.
330.4
Г67

   Горбатюк, К.В. Математичні моделі в нормуванні праці на базі теорії нечітких множин [Текст] : монографія / К. В. Горбатюк. – Хмельницький : ХНУ, 2013. – 158с.

   Розроблено систему економіко-математичних моделей у нормуванні праці на базі теорії нечітких множин та методику оцінювання показників, що використовуються при встановленні норм і нормативів праці з урахуванням невизначеності, присутньої у реальних трудових процесах.
   Для науковців, фахівців сфери нормування праці, а також викладачів, студентів і аспірантів, які цікавляться проблемами розвитку нечіткого моделювання трудових процесів.
621.89
Д50

   Диха, О.В. Вузли тертя машин. Розрахунки на зносостійкість [Текст] : навч. посіб. / О. В. Диха. – Хмельницький : ХНУ, 2013. – 147с.

   Викладена загальна методологія інженерних розрахунків на знос основних типів вузлів тертя машин. Теоретичний матеріал супроводжується прикладами застосування представлених розрахункових методик і завданнями для індивідуальної роботи.
   Посібник призначений для студентів ВНЗ напряму підготовки "Зварювання", може бути корисним магістрам і аспірантам при оцінці ефективності технологій підвищення зносостійкості.
519
К82

   Кривий, С.Л. Дискретна математика [Текст] : підручник / С. Л. Кривий. – Чернівці : Букрек, 2014. – 568с.

   У підручнику розглядаються основні поняття алгебри множин та відношень, комбінаторики, загальної алгебри, теорії чисел, а також найпростіші властивості основних алгоритмічних систем та їх застосування в прикладних областях. Крім того, описуються класичні логіки висловлювань і предикатів першого порядку та некласичні модальна, динамічна (профамна) та лінійна темпоральна логіки, теорія фафів і складність обчислень. До кожного розділу додаються задачі та вправи, які сприяють засвоєнню матеріалу.
   Для наукових співробітників, викладачів, аспірантів та студентів вищих навчальних закладів, які спеціалізуються за напрямками "Комп'ютерні науки", "Профамна інженерія" та "Прикладна математика".
   Рекомендовано МОН України.
621.89
К89

   Кузьменко, А.Г. Теоретическая и экспериментальная трибология. В 12 т. [Текст] : монография. Т.9 : Прикладная теория твердости и ее применение / А. Г. Кузьменко. – Хмельницький : ХНУ, 2013. – 393с.

   Изложены исследования основ определения твердости как основной характеристики механических свойств поверхности материалов. Прикладная теория включает решения вариационно-экспериментальным методом контактной механики о вдавливании жестких инденто-ров разной формы в пластически деформируемую поверхность. Решения сопровождаются расчетами, методиками и результатами испытаний.
   Для специалистов, занимающихся проблемами трения, износа, смазки и повышения износостойкости, а также студентов, магистров и аспирантов, ведущих исследования в области трибологии.
621.3
М29

   Мартинюк, В.В. Методи і засоби вимірювання та контролю електрохімічних конденсаторів у стаціонарному та нестаціонарному режимах [Текст] : монографія / В. В. Мартинюк. – Хмельницький : ХНУ, 2013. – 153с.

   Розглянуті принципи побудови сучасних засобів вимірювання та контролю електрохімічних конденсаторів у стаціонарному та нестаціонарному режимах. Наведені розроблені методи і засоби вимірювання та контролю електрохімічних конденсаторів.
   Рекомендується для науковців та фахівці, які займаються розробкою, виробництвом і експлуатацією електрохімічних конденсаторів.
65
П32

   Підвищення конкурентного потенціалу та економічної безпеки промислових підприємств за умов розвитку глобалізаційних процесів [Текст] / за ред. В.М. Нижника. – Хмельницький : ХНУ, 2013. – 525с.

   Поданий аналіз досліджень чинників підвищення конкурентного потенціалу та економічної безпеки промислових підприємств за умов розвитку глобалізаційних процесів.
   Для науковців, спеціалістів у сфері економіки, менеджменту та фінансів підприємств, аспірантів і студентів економічних спеціальностей ВНЗ.
004
С65

   Сорокатий, Р.В. Основи об'єктно-орієнтованого програмування мовою C# [Текст] : навч. посіб. / Р. В. Сорокатий, О. А. Пасічник. – Хмельницький : ХНУ, 2013. – 193с.

   Викладені концепції об'єктно-орієнтованого програмування. Пояснення матеріалу і його аналіз супроводжується прикладами програм, реалізованих мовою С#. Наведений практикум з прикладами та індивідуальними завданнями, що дозволяє формувати практичні навики об'єктно-орієнтованого програмування.
   Для студентів ВНЗ, які вивчають сучасні інформаційні технології в рамках курсу "Об'єктно-орієнтоване програмування".
   Рекомендовано МОН України.
327
Т66

   Третько, В.В. Міжнародні відносини . Вступ до спеціальності [Текст] : навч. посіб. / В. В. Третько. – Хмельницький : ХНУ, 2013. – 322с.

   Подано актуальні проблеми і пріоритети професійної підготовки фахівців міжнародних відносин в умовах світової глобалізації та інтернаціоналізації освітньої політики України та особливості професійної підготовки таких фахівців у зарубіжних країнах (Великій Британії, США, Австралії, Німеччині, Канаді).
   Рекомендовано студентам ВНЗ галузі знань "Міжнародні відносини", а також науковцям, яких цікавлять проблеми підготовки фахівців у галузі міжнародних відносин.
   Рекомендовано МОН України.
658
Т98

   Тюріна, Н.М. Формування та використання експортного потенціалу машинобудівних підприємств [Текст] : монографія / Н. М. Тюріна, Є. О. Шелест. – Хмельницький : ХНУ, 2013. – 243с.

   Розглянуті теоретико-методичні основи і практичні рекомендації з питань побудови та реалізації ефективного механізму формування і використання експортного потенціалу на прикладі машинобудівних підприємств.
   Для науковців і фахівців-практиків сфери менеджменту промислових підприємств та ЗЕД, а також викладачів, студентів і аспірантів, які цікавляться проблемами розвитку експортного потенціалу підприємств.
336.7
Ф79

   Форкун, І.В. Основи казначейської справи [Текст] : навч. посіб. / І. В. Форкун, Н. Л. Фролова. – 3-тє вид., випр. та доповн. – Львів : "Новий Світ-2000", 2013. – 514с. – (Вища освіта в Україні).

   Навчальний посібник створено згідно з навчальною програмою дисципліни "Основи казначейської справи", яку долучено до навчальних планів підготовки фахівців за напрямом підготовки 6.030508 Фінанси і кредит галузі знань 0305 Економіка та підприємництво. У ньому висвітлено сутність та роль казначейського механізму обслуговування державного та місцевих бюджетів: організаційно-економічний механізм та бюджетні повноваження Державної казначейської служби України, функціонування платіжної системи виконання бюджетів та їх інформаційно-технічне забезпечення, технологію казначейського обслуговування бюджетів, державних цільових фондів та державного боргу, порядок ведення бухгалтерського обліку, складання фінансової звітності й забезпечення контролю в системі Казначейства України.
   Для студентів, аспірантів, практичних працівників у сфері державних фінансів.
   Рекомендовано МОН України.
621.372
Ш62

   Шинкарук, О.М. Приймання та оброблення сигналів [Текст] : навч. посіб. / О. М. Шинкарук, В. І. Правда, Ю. М. Бойко. – Хмельницький : ХНУ, 2013. – 365с.

   Розглянуто умови та принципи приймання та обробки сигналів, структуру приймальних пристроїв, найбільш характерні варіанти побудови вузлів і основи їх теорії. Приведений огляд основних особливостей пристроїв приймання і оброблення сигналів для різних видів радіозв'язку та мовлення.
   Для студентів ВНЗ, які навчаються за напрямами підготовки "Радіотехніка", "Телекомунікації" та "Радіоелектронні апарати".
   Рекомендовано МОН України.