НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ


   Цей святковий день був заснований в Україні згідно з Указом Президента від 29 червня 1994 року № 340/94 і щорічно відзначається в другу суботу вересня. Його мета — залучення молоді та всього населення України до занять спортом та фізкультурою, формування здорового способу життя, збереження та зміцнення здоров'я кожного українця. Цьогоріч святкування Дня фізичної культури і спорту України припадає на 12 вересня.
   Європейські види спорту, такі як футбол і боротьба почали поширюватися в Україні з кінця XIX ст. Всій Європі було відоме ім’я українського борця греко-римського стилю Івана Піддубного. Легендами українського спорту є стрибун Сергій Бубка (35 світових рекордів), футболісти Олег Блохін та Ігор Бєланов, отримали "золоті м’ячі" як найкращі футболісти Європи. Зірками художньої гімнастики свого часу були Ірина Дерюгіна і Лариса Латиніна, яка завоювала 18 олімпійських медалей (9 золотих, 5 срібних та 4 бронзові) - це найбільше досягнення в історії олімпіад. Всього українськими спортсменами було завойовано більше чотирьохсот олімпійських медалей.
   Сьогодні на спортивному небосхилі України сяють нові зірки. Боксерів Володимира і Віталія Кличків, плавчиху Яну Клочкову, гімнасток Ганну Безсонову і Лілію Подкопаєву, легкоатлетку Жанну Пінтусевич, тенісиста Андрія Медведєва, футболіста Андрія Шевченка та багатьох інших знають далеко за межами нашої країни.
   Пишається своїми спортсменами та їх досягненнями на Універсіадах та Олімпійських іграх і Хмельницький національний університет. 12 студентів та випускників нашої Альма-матер виступали з 1972 по 2008 рік на семи Олімпіадах. Золотими літерами у спортивній історії країни та університету записані прізвища Сергія Нагорного, Тимура Таймазова, Галини Пундик та Ольги Жовнір, які завоювали 6 медалей, з них чотири золоті та дві срібні. Олімпійцями ставали також Валерій Вешко, Олексій Слівінский, Віта Паламар, Володимир Лукашенко, Олег Штурбанін, Людмила Головченко, Тетяна Філонюк, Оксана Кащишина.
   Понад 50 разів піднімався прапор нашої держави на честь перемог студентів ХНУ на офіційних міжнародних змаганнях. Гарні традиції склалися в університеті і з розвитком масового спорту та фізичного виховання, які є невід'ємними частинами навчального процесу, важливою складовою здорового способу життя, організації дозвілля і розвитку особистості.
   Адже спорт - це дієві ліки від туги і сумних думок, з ним життя, безперечно, стає більш насиченим, яскравіше, він сприяє збереженню гарного настрою і бадьорості, а якщо їм займатися професійно, тоді командний дух у змові з прагненням до перемоги творить чудеса з силою волі, потенціалом людини.
   Запрошуємо викладачів, співробітників, студентів до читальної зали 7 поверху наукової бібліотеки на перегляд книжкової виставки "Спортивні перемоги — перемоги здоров'я", представлені видання якої знайомлять з історією розвитку фізичної культури і спорту України, олімпійського руху, з комплексами оздоровчих фізичних вправ, шляхів залучення молоді до активного та здорового способу життя.