НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

"Живий народ - бо з іменем Тараса. Він поміж нас - у думах та піснях..."
(До 175-річчя з дня виходу першого видання "Кобзаря" Тараса Шевченка)


   В рамках циклу "Подільська Шевченкіана" в науковій бібліотеці ХНУ 15 квітня відбулась зустріч з відомими на Хмельниччині творчими особистостями, лауреатами обласної премії ім. Т. Шевченка Кульбовським Миколою Михайловичем та Міхалевським Віталієм Цезарійовичем, яка присвячена ювілею виходу першого видання "Кобзаря".
   Микола Кульбовський — краєзнавець, митець, письменник-публіцист, музикант-педагог, член Національної Спілки журналістів України - постійно вивчає літературно-мистецьке життя краю, досліджує його цікаві сторінки, пропагує їх серед студентської молоді. Вагоме місце в його творчому доробку займає тема "Шевченко і Поділля". Дослідник публікує нові і нові розвідки про життя і творчість великого Тараса — як от - "Музичний геній Шевченка" цього року. Про цю малодосліджену іпостась Кобзаря та інші грані його особистості Микола Михайлович розповів студентам цікаво і захопливо, застеріг від канонізації його образу. "Для мене "Кобзар" - це велика, безмежна молитва за Україну", - відверто сказав митець.
   Студенти дізналися, що з моменту публікації першого "Кобзаря" і до сьогодні — видано безліч різних видань цієї безсмертної книги мільйонними тиражами, здійснено переклад збірки більш як на 100 мов. Зокрема, у фондах НБ ХНУ є понад 20 видань "Кобзаря", які представлені накнижковій виставці "Чарівне слово Кобзаря". Серед них них — видання "Кобзаря", подароване бібліотеці товариством "Просвіта".
   Відомий подільський поет, член Національної Спілки письменників України, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри інформаційних технологій ХНУ Віталій Міхалевський поділився баченням ролі постаті великого поета в житті країни, кожного українця, зокрема, у своїй творчості, та прочитав присвячені йому власні вірші. Як голова Хмельницького обласного об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т.Шевченка, він розповів про діяльність товариства в області та подарував книгозбірні нові видання.
   Під час заходу студенти здійснили віртуальну подорож в єдиний у світі музей однієї книги - "Кобзаря" Т.Г.Шевченка - відкритий у травні 1989 року в м. Черкаси. Познайомились з дивовижними прижиттєвими та посмертними виданнями цієї заповітної збірки.
   "Кобзар" - займає почесне місце серед національних скарбів. Отож, читайте її, думайте, аналізуйте, творіть — тоді і здійсниться мрія поета -
І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син. І буде мати,
І будуть люди на землі.