НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ


Літературна зустріч з подільськими майстрами слова


Вечір в сутінки місто вдягає усе,
Вишиває у небі зорю при зорі.
І замріяно вітер над Бугом несе
Вічну пісню нових кобзарів.

Зупинись у тиші Проскурівських лип,
Закохайся до сліз у хмельницьких красунь.
Від медового запаху в грудях болить...
Мій Хмельницький іще не заснув...


Уривок з вірша "Хмельницький вечірній".
/Віталій Міхалевський/

   Кожен край, рідна земля мають свою неповторну красу, вдачу і долю свою, народжують своїх поетів, сподіваючись виявити себе через їхні слова. Щедра подільська земля подарувала цілу плеяду талановитих літераторів та поетів.
   Плоскирів...Проскурів...Хмельницький... Дивний і неповторний. Саме він є невичерпним джерелом творчості, джерелом натхнення для поетів нашого краю, які описують Хмельницький у віршах, розповідають про свою любов до нього.


   Напередодні святкування Дня міста Хмельницького в рамках літературного фестивалю ''Слово єднає!'' в читальному залі університетської книгозбірні відбулась літературна зустріч з подільськими майстрами слова: В.Ц.Міхалевським, В.І.Горбатюком, М. М. Кульбовським, М. Б. Дем'янюк, М.В.Бортник, Г.В Корицькою, М. П.Цимбалюком. Організаторами заходу виступили наукова бібліотека та Хмельницьке обласне об'єднання Всеукраїнського товариства ''Просвіта'' ім. Т. Шевченка.

 

   Під час теплої, дружньої розмови зі студентами, викладачами, співробітниками Хмельницького національного університету талановиті творці художнього слова розповіли багато цікавого про себе та свою творчість.


   Член Національної спілки письменників України, кандидат фізико- математичних наук, доцент кафедри інформаційних технологій ХНУ, лауреат обласної премії ім. Т. Шевченка та Б. Хмельницького, голова Хмельницького обласного об'єднання Всеукраїнсьгого товариства ''Просвіта'' ім. Т. Шевченка, відомий подільський поет, автор багатьох поетичних збірок, невиправний романтик Віталій Цезарійович Міхалевський привітав поціновувачів художнього слова, ознайомив присутніх з програмою та умовами проведення міського літературного фестивалю "Слово єднає!", запросив студентство до участі у фестивалі та подарував глядачам авторські поезії, присвячені рідному місту Хмельницькому.


   Чималий внесок зробив у літературне життя Поділля голова Хмельницької обласної організації Національної спілки письменників України, директор Хмельницького обласного літературного музею, лауреат Хмельницької міської премії імені Богдана Хмельницького, обласної премії імені Микити Годованця, дипломант Всеукраїнського конкурсу на краще оповідання "Що записано в книгу життя", відомий письменник Василь Іванович Горбатюк. Сьогодні в літературному доробку Василя Івановича збірки оповідань "Ясен-дерево", "Золоті кораблі"; повісті "Бігли коні", "Де починається Гольфстрім", "Ласощі для білочки", "Тенета 30-х", "За тебе, свята Україно" (у співавторстві), "Кручі", "Безголов'я", "Хто перший?", "З-під трави забуття"; романи "Ще настане ваша пора", "Слово і меч" та ін.


   Подільська земля подарувала краєзнавця, митця, письменника-публіциста, журналіста-культуролога, музиканта-педагога, члена Національної Спілки журналістів України та Хмельницької міської спілки Поділля Миколу Михайловича Кульбовського. Він лауреат обласної літературної премії ім. Т. Г. Шевченка та міської премії ім. Б. Хмельницького, нагороджений ''Золотою медаллю української журналістики'' та багатьма дипломами і грамотами. У творчому доробку Миколи Михайловича більше 35 книг, понад 650 статтей, серед яких публіцистичне 7-книжжя "З подільського кореня" (1999-2013), 2-книжжя "Подільська Шевченкіана" (2001, 2006), історичний роман "Веремія" та ін. Видав чотири збірки прислів 'їв, примовок, притчів.


   Михайло Петрович Цимбалюк – відомий поет, прозаїк, публіцист, член Національної Спілки журналістів України, голова Хмельницької обласної спілки незалежних журналістів-аналітиків, член Хмельницької міської літературної спілки' 'Поділля''. Має понад 120 публікацій художніх творів різних жанрів. Автор поетичних збірок ''Зорі на землі'', ''Аорта'', "Такий в житті буває день".
   Вірші з нової збірки ''Вінок Аріадни'', які Михайло Петрович презентував читачам, ще раз підкреслили багатогранність творчої натури літератора.

 

   Серед відомих подільських поетів є чимало жінок. Так, на зустрічі були присутні кандидат філологічних наук, доцент кафедри філософії та політології ХНУ, поетеса, автор поетичних збірок Марія Борисівна Дем'янюк; журналістка, поетеса Марина Володимирівна Бортник; поетеса Галина Василівна Корицька. Вони пишуть свої поезії не тільки про всеперемагаючу любов, жіноче щастя, навколишній світ, але й про те, що зараз у серці кожного українця запеклося рубцем, кровоточить та не дає спокійно жити - про війну на сході України, про мужніх бойців, Героїв АТО та Небесну Сотню...
   Зворушливі вірші про сьогоднішних захісників Вітчизни у авторському виконанні Марії Дем'янюк та Галини Корицької викликали сльози на очах присутніх.

 


   Свою авторську поезію глядачам прочитала студентка гр. ФУМ -14 гуманітарно-педагогічного факультету ХНУ, віце-президент літературного клубу "Роса" Юлія Лавренчук та отримала в дарунок від Віталія Міхалевського авторський примірник збірки поезій "Цукерково-букетні вірші".


   Наприкінці зустрічі директор наукової бібліотеки Олена Борисівна Айвазян запросила присутніх вшанувати пам' ять Героїв України хвилиною мовчання та подякувала гостям та учасникам за активну участь в проведені мистецького заходу, побажала всім подальших творчих успіхів та злетів.
   Подібні літературні зустрічі дуже корисні, як для читачів, так і для самих літераторів. Адже незаперечно, що талант людський – це цілий багатогранний світ, який завжди так цікаво відкривати для себе.
   Тож вивчаймо творчість майстрів художнього слова, літераторів, захоплюймось поезією, бо вона підносить нас духовно, збагачує новими відчуттями, любов’ю до життя та своєю неповторністю.

 



   На згадку про зустріч свої книжки книгозбірні подарували Михайло Цимбалюк, Галина Корицька, Марія Дем'янюк.