НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ


   21 березня, починаючи з 2000 року, відзначається Всесвітній день поезії. Про важливість поетичної творчості для розвитку людства, діалогу між культурами свідчить ухвала свята такою поважною міжнародною організацією як ЮНЕСКО.
   Напевно, недаремно свято саме навесні. Адже це час пробудження природи, час творіння, нових задумів та мрій... А поети, як відомо, — перші мрійники і романтики!
   Вже традиційними стали такі дні і в науковій бібліотеці Хмельницького національного університету. Всі бажаючі мали можливість взяти участь у поетичному вернісажі "Словом торкнутися душі...". Захід зібрав небайдужих: щирих поціновувачів поезії. Основні учасники — члени студентського літературного театру "Глорія" та поетичного клубу "Роса" на чолі з незмінним керівником і режисером старшим викладачем кафедри української філології Таїсією Коваль, а також студенти 1-го курсу і студенти-заочники кафедри української філології ( завідувач – доктор філологічних наук, професор М. М. Торчинський) гуманітарно-педагогічного факультету ХНУ.

 

   Почесним гостем, який надав майстер-клас молоді, став відомий подільський поет, громадський діяч, доцент ХНУ, член Національної спілки журналістів України та віднедавна член Спілки письменників України В. Ц. Міхалевський. Бурхливими оплесками зустріла аудиторія новину про присудження поетові обласної премії ім.Т.Шевченка та щиро його привітала.

  

   Віталій Цезарійович з притаманною йому щирістю поділився секретами і навіть формулами творчості, розкрив свою філософію віршів. І, звісно, читав нові поезії. Спілкування присутніх з майстром художнього слова проходило невимушено і активно.
   У виконанні креативних студентів-філологів звучали відомі поезії Т.Шевченка, Л.Костенко, І.Франка, патріотичні пісні й пісні про кохання, власні "проби пера". Пристрасними і щирими були виступи як постійних, так і нових членів клубу "Роса". Це — Леся Кутей, Юлія Лавренчук, Ілона Якобчук, Олена Федорчук, Олександр Келюх та ін.

 
 


   Послання українському народові, пророчий крик душі генія Івана Франка – пролог до поеми "Мойсей" – проникливо виконав актор театру "Глорія" Валентин Рибачук. Пророчі думки Тараса Шевченка прозвучали у виконанні соліста студентського театру Андрія Слабкого та дебютантки "Глорії" - Лілії Ткачук.



   Сторінку поетичного вернісажу було присвячено геніальній українській поетесі Ліні Костенко, зокрема театралізовано уривок з її роману у віршах "Берестечко". Духовним заповітом до людства прозвучали слова Ліни Костенко в пісні, яку виконала неперевершена солістка "Глорії" Вікторія Лімбах - "І якби на те моя воля, Написала б скрізь курсивом - Як багато на світі горя, Люди будьте взаємокрасивими!"



   Коваль Таїсія Петрівна побажала молодим літераторам рости до слави майстрів художнього слова, і творити, творити...Адже це корисно і приємно, додав Віталій Міхалевський. Автор подарував науковій бібліотеці ХНУ свою нову збірку "Цукерково-букетні вірші".



   Звучало невмируще живе поетичне слово, відчувалась єдність душ у стремлінні зробити світ кращим. Адже всеосяжна мова поезії допомагає нам жити в такому буремному і непростому для нашої країни сьогоденні....