НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Ви захистили нас. Ви дали нам життя!

      Щороку в травні ми відзначаємо День Перемоги. Дорогу ціну заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні  —   зруйновані міста і села, загибель мільйонів солдат і мирних жителів. Друга світова війна стала для українського народу не лише трагедією, а й героїчною боротьбою в ім’я Перемоги та виживання нації.


   28 квітня у науковій бібліотеці відбувся патріотичний захід
"Ви захистили нас. Ви дали нам життя", присвячений Дню Перемоги. Ведуча заходу Ольга Шаєвська щиро запросила до зали ветерана Другої світової війни,  полковника, кавалера численних нагород: трьох орденів ВВ війни, трьох орденів Червоної Зірки, двох орденів Богдана Хмельницького 2 і 3 ступенів, медалей: "За відвагу", "За бойові заслуги", "За оборону Москви", "За звільнення Варшави", "За взяття Берліна" та інших нагород — Зельмана Абрамовича Елевич. Глядачі — студенти, викладачі, співробітники Хмельницького національного університету  —  стоячи і  бурхливими оплесками привітали ветерана Другої світової війни.
   Від керівництва нашого навчального закладу Зельмана Абрамовича привітав директор музею історії Хмельницького національного університету Петро Костянтинович Мельник, наголосивши, що захоплюється мужністю, відвагою, воєнною і трудовою доблестю нашого славного земляка.


   Війна застала Зельмана Абрамовича курсантом Київського вищого військового училища. Надто тяжкі були ті воєнні часи, тому він і до сьогодні не любить згадувати про війну. Проте думки і згадки нанизуються одна на одну знову і знову: перший бій; перше поранення 7 травня 1942 року; запеклі бої на Орловсько-Курському виступі; поранення; знову повернення на фронт; бої за Білорусію, Польщу... Багато хто загинув на  війні 1941 - 1945 років, а ми щасливі, що наш земляк Зельман Абрамович дійшов до Берліна і повернувся живим на рідне Поділля.


   Після війни  — з 1962 до 1969 року —  навчався у Хмельницькому відділені Українського поліграфічного інституту, який згодом став Хмельницьким інститутом побутового обслуговування. Зельман Абрамович є  одним з перших випускників нашого університету  з дипломом № 4.
   До цієї зустрічі для ветерана війни, ветерана Хмельницького національного університету Зельмана Абрамовича Елевич артисти студентського літературного театру "Глорія" під керівництвом старшого викладача кафедри української філології Таісії Петрівни Коваль  підготували міні-виставу "Травнева Перемога", в якій майстерно поєднали  воєнну відеохроніку  з художнім задумом і акторським виконанням. Повернули ветерана у спогади про події Другої світової війни, викликали сльози як на очах ветерана, так і глядачів.





 
 

   Спільнота Хмельницького національного університету вітає Зельмана Абрамовича Елевич з прийдешнім святом – Днем Перемоги! Ми завжди будемо пам'ятати тих, хто ціною власного життя захистив нас від німецько-фашистської навали. Молимося, щоб на Землі не було війн! Миру усім землянам!