НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ


   30 березня 2015 року в науковій бібліотеці відбулось театралізоване дійство "ВЕСНА ПІДНІМЕ КЕЛИХИ ТЮЛЬПАНІВ...", присвячене 85-річчю від дня народження геніальної поетеси, культуролога, громадського діяча, славнозвісної українки – ЛІНИ КОСТЕНКО та з нагоди Міжнародного дня театру, який світова спільнота відзначала 27 березня.
    Організаторами заходу виступили: наукова бібліотека, кафедра української філології гуманітарно-педагогічного факультету, студентський літературний театр "Глорія".
   Від імені ректора Хмельницького національного університету Миколи Єгоровича Скиби привітав українську спільноту з літературно-мистецьким святом та з Міжнародним днем театру перший проректор, член-кореспондент Національної академії наук Михайло Петрович Войнаренко. Видатний український поет-пісняр висловив захоплення Ліною Костенко щодо безкомпромісності філософсько-етичної позиції Митця ХХ-ХХІ століття, нескореності геніального борця за Свободу проти тоталітарної системи.

 

   Завідувач кафедри української філології, доктор філологічних наук, професор Михайло Миколайович Торчинський привітав глоріанців та студентів-філологів з Міжнародним днем театру. Наголосив на важливій місії театрального мистецтва у житті народу, подякував акторам та художньому режисерові студентського літературного театру "Глорія" за активність та невгамовну енергію. Доктор філологічних наук зазначив, що українство повинно взяти поезію Совісті нації Ліни Костенко за дороговказ, бо її поезія зворушує, змушує думати, не бути байдужим.

 

         Головний бібліотекар книгозбірні Ольга Великосельська щиро подякувала гуманітарно-педагогічному факультету і кафедрі української філології, зокрема театру "Глорія" за багаторічну плідну творчу співпрацю з науковою бібліотекою в межах просвітницького проекту "Читання книги та її популяризація в науковій бібліотеці Хмельницького національного університету" (керівники проекту: наукові керівники завідувач кафедри української філології М. М. Торчинський, директор наукової бібліотеки ХНУ О. Б. Айвазян; художній керівник – Т. П. Коваль).

 

   Віталій Міхалевський, голова Хмельницького обласного осередку ВУТ "Просвіта" ім. Тараса Шевченка, привітав молодих поетів та театралів. Член Національної спілки письменників України подарував глядачам авторські поезії, присвячені Ліні Костенко, та вручив студентському літературному театру "Глорія" Подяку Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Тараса Шевченка за багаторічну діяльність на театральній ниві та з нагоди Міжнародного дня театру.

 

   Артисти "Глорії" - Вікторія Лімбах (ФУМ-12), Андрій Слабкий (ПОа-12), Марія Кавун (ФУМ-13), Оксана Іванчишин (ФУМ-13), Ілона Якобчук (ММ-13), Мар’яна Хороша (СП-13), Рибачук Валентин (КН-13), Ліля Ткачук (ФУМ-14) майстерно театралізували поетичний доробок Ліни Костенко: "Вечірнє сонце, дякую за день…", "Чадра Марусі Богуславки", уривки з романів у віршах "Берестечко" та "Маруся Чурай". Режисерський задум – віднайти (провести) мистецькі паралелі в глибоко патріотичних творах Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки та Ліни Костенко.

 

 

   У рамках заходу відбулася наукова дискусія за лекцією Ліни Костенко "Гуманітарна аура нації, або дефект головного дзеркала", яку проводила кандидат філологічних наук, доцент кафедри української філології Марія Гавриш. Активні учасники дискусії – студенти-групи ФУМ-11-1 – усвідомили катастрофічне викривлення образу українців у світі та в самій Україні, зрозуміли, що шлях збагачення досвіду усього народу лежить через ґрунтовне вивчення історії, мови, народознавства, світової культури і літератури.

 
 
 
  



   "Якщо в людини є народ, тоді вона уже людина", - ці слова геніальної поетеси виголосила декан гуманітарно-педагогічного факультету, доцент кафедри слов’янської філології Людмила Леонідівна Станіславова, зазначивши, що сучасна молодь є більш щасливою, аніж попереднє покоління, бо має можливість вивчати і досліджувати унікальну творчість Ліни Костенко та отримувати естетичне задоволення від читання неповторної Поезії. Вона щиро подякувала організаторам та учасникам за чудове свято та сердечно побажала молоді завжди бути закоханою у поетичне слово.


   Від профспілки студентів Хмельницького національного університету з нагоди Міжнароднго дня театру талановитих студентів привітав солодкими подарунками голова профкому Анатолій Вичавка.
   Художній керівник студентського літературного театру "Глорія" Таїсія Коваль подякувала викладачам-колегам, працівникам наукової бібліотеки, студентській профспілці, керівництву Хмельницького національного університету, Хмельницькому обласному осередку ВУТ "Просвіта" ім. Тараса Шевченка за багаторічну творчу співпрацю з театральним колективом; висловила щире захоплення талановитими глоріанцями і наголосила на тому, що Міжнародний день театру – не лише професійне свято майстрів сцени й аматорів-театралів, а це свято і вдячних глядачів і пошановувачів унікального мистецтва – Театру.

 

Бажаємо молодим талантам рости до слави корифеїв українського національного театру!