НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Згадаймо усіх замордованих, вбитих,
Щоб гідно прожить їх життям недожитим.

   Друга світова війна 1939-1945 років — наймасштабніший, найбільш руйнівний і кривавий збройний конфлікт в історії людства. 
   Полум’я  війни палахкотіло цілих шість років…з 1 вересня 1939р. із вторгнення військ нацистської Німеччини по 2 вересня 1945р., коли на борту лінкора «Міссурі» було підписано капітуляцію Японії перед союзними державами. У  вир війни було втягнуто 67 країн світу, 80 % населення земної кулі. Вогняний смерч пронісся над величезними територіями Європи, Азії й Африки, охопив простори всіх океанів. Загинуло близько 60 млн осіб, не говорячи вже про поранених і тих, хто пропав безвісти. Під час  війни здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема Голокост), а також вперше і востаннє використана в бою атомна зброя.
   Чи не найбільший свій чорний і кривавий слід Друга світова війна залишила в Україні. За час німецько-фашистської окупації, яка тривала понад 40 місяців — з червня 1941-го по жовтень 1944-го — загинув кожний п'ятий українець. Лише військові втрати України становлять 8 млн. чоловік. А скільки поховано невідомих солдат у братських могилах         — вже не дізнається ніхто. Війна забрала 3, 9 млн. мирних жителів, 2,4 млн. молодих працездатних українців вивезли на примусові роботи до Німеччини. Матеріальні збитки становили 285 млрд. тогочасних рублів. Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, 28 тис. сіл.
   Пройшло вже 70  років з того часу коли закінчилася найжорстокіша війна в історії сучасного світу. Тепер ми можемо більш адекватно оцінювати цю війну, її наслідки, а головне, причини її появи. 
   
«Пам'ятати заради майбутнього...»
- під такою назвою в читальному залі 7 поверху  розгорнуто книжково-ілюстративну виставку,  приурочену до  70-річчя завершення Другої світової війни 1939-1945 років. Видання, представлені в експозиції, розглядають причини виникнення Другої світової війни, відтворюють широку панораму головних подій  від початку війни в 1939 році до капітуляції Німеччини,  висвітлюють особливості таємної міжнародної дипломаті, внесок України у досягнення перемоги над нацистською Німеччиною.
   Багато із запропонованих книг – це роздуми про долі переможців. Автори зуміли напи­сати про їхню воєнну і повоєнну долю так, що ці розповіді торкають глибини людської душі. Видання містять унікальні архівні документи, рідкісні фотографії та спогади про пережите, що дають змогу по-новому переосмислити події Другої світової війни, зазирнути в минуле і сучасне, об’єднане великою пошаною до тих, хто пережив те лихоліття та сам творив історію – солдатів-визволителів, учасників підпілля та партизанського руху, дітей війни.

   Безсмертним є подвиг тих, хто боровся і переміг нацизм.

   Вічна пам'ять загиблим, вічна слава живим!
 

   Запрошуємо до перегляду виставки