НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Мовчання мови — то оббитий цвіт:
уже не дасть ні зав'язі, ні плоду.
А рідна мова — оберіг народу,
віків минулих строгий заповіт.
Мовчання мови — німота криниць,
дзвінких джерел повільне висихання.
То — вільних мрій забуте поховання,
холодний попіл згаслих блискавиць.
Калинова, співуча, дзвонкова,
о мово, будь, не замовкай у світі:
в твоєму сонцесяйному зеніті
душа народу — ластівка жива.

Із вірша Наталки Нікуліної "О мово, будь!"


   Щороку 9 листопада на державному рівні відзначається День української писемності та мови. Цього ж дня православна церква вшановує пам’ять святого преподобного Нестора-літописця, автора найвидатнішої пам’ятки слов’янської культури "Повісті временних літ".
   Слово і мова — це не лише засіб спілкування. Це база знань народу, програма його розвитку. Є мова — є нація, є нація — буде держава. Вишукана українська мова, що звучить з уст молоді — це знання Тарасового та Лесиного слова, зерна високих набутків попередніх поколінь.
   За словами Ліни Костенко: "Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову". Ми, українці, будемо відомі як нація в світовій спільноті народів лише тоді, коли збережимо рідну українську мову, коли її мелодія на повний голос лунатиме у вселюдському хорі.
   З метою належного відзначення свята та привернення широкої уваги до нашої рідної мови в читальному залі (7 поверх) розгорнуто змістовну книжкову виставку "Мова моя калинова". На сайті бібліотеки можна переглянути віртуальну виставку "Ми мову називаємо святою" http://lib.khnu.km.ua/inf_res/vistavki/vystavka_mova/vystavka.php/
   18 листопада о 16.00 - Урочисто-святкове засідання поетичного клубу "Роса" (наукова бібліотека, літературна вітальня).
   20 листопада о 13.00 - Презентація творчих досягнень молодих митців "Хай живе безсмертне слово! Я — вірю!" (наукова бібліотека, читальний зал, 8 поверх).

Запрошуємо всіх бажаючих!