НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ


До Дня захисника України,
Дня Українського козацтва,
Дня Покрови Пресвятої Богородиці
та Дня нашого рідного Хмельницького національного університету

   14 жовтня є особливим днем для українців. Цей день поєднав у собі три значущих підстави вважати його святковим: релігійну, державну, ідеологічну. Водночас з Днем Покрови Пресвятої Богородиці та Днем Українського козацтва вперше на державному рівні 14 жовтня держава відзначила День захисника України. Свій день народження святкувала і рідна альма-матер - Хмельницький національний університет.
   Щорічне святкування 14 жовтня Дня захисника України встановлено Указом Президента України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві. У своєму зверненні до народу Петро Порошенко зазначив: "Уже багато років поспіль 14 жовтня ми відзначаємо величне християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці. Упродовж століть воно набуло особливо важливого змісту, оскільки пов 'язане із боротьбою за свободу та порятунком від ворогів. Волелюбні козаки, які зі зброєю в руках боронили свою Вітчизну та віру, були переконані, що Свята Покрова охороняє їх, а Божу Матір вважали своєю заступницею.
   Нині, коли на східних теренах України точиться боротьба за незалежність і суверенітет держави, маємо бути гідними спадкоємцями духовних цінностей та продовжувачами багатих традицій і славних справ предків. Цим зумовлено рішення встановити День захисника України саме 14 жовтня, який має стати святковим для сучасних воїнів та суспільства в цілому. Він має символізувати нерозривний зв'язок усіх поколінь захисників України".
   Наукова бібліотека підготувала до цих визначних свят низку просвітницьких заходів та книжкових виставок. Студенти-першокурсники груп МН-15-2, МНс-15-1, ОА-15-1, УПЕП-15-1, Кіс-15-1 відвідали уроки патріотичного виховання "За Україну, за її долю, за честь і волю", уроки краєзнавства "Хмельницький національний університет: історія та сьогодення", здійснили екскурс у минуле "Тої слави козацької повік не забудем". Привернули увагу читачів і книжково-ілюстровані виставки, які розгорнуті в читальних залах 7 та 8 поверхів та на абонементах 3 - 4 поверхів: "Служити Вітчизні вірою і правдою", "Доля народу — правда історії», "Україна - країна козацтва", "Хмельницький національний університет — шлях до визнання", "Славний шлях Хмельницького національного університету", "До вершин знань — з науковими працями викладачів Хмельницького національного університету" та ін.
   Вітаємо захисників Вітчизни, весь український народ зі святом, яке увібрало в себе багаті і славні ратні традиції, уособлює мужність і героїзм визволителів рідної землі на всіх етапах її історії. Бажаємо миру, добра, здоров'я, родинної злагоди, щастя й нових звершень у благородній справі служіння Україні.
   Також запрошуємо університетську спільноту ознайомитися з експозиціями книжково-ілюстративних виставок.