НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Снайдер Т.
Кровавые земли: Европа между Гитлером и Сталиным / Тимоти Снайдер ; [пер. с англ Л. Зурнаджи] - К.: Дуліби, 2015. - 584 с.

зміст

   Тімоті Снайдер – історик, дослідник європейської історії 20 століття, доктор історії Єльського університету з 2001 року та співробітник Інституту наук про людину у Відні. Його книжка "Криваві землі: між Гітлером і Сталіним" миттєво стала світовим бестселером. Вона перекладена 26 мовами світу і цьогоріч вперше з’явилася у російськомовному перекладі.



   "Криваві землі" розкривають жахливі факти про масові вбивства у період із1933 до1945. Криваві землі, місце загибелі всіх жертв, охоплюють простір від центральної Польщі до західної Росії: Україну, Білорусь та Прибалтику. Під час зміцнення націонал-соціалізму та сталінізму (1933-1938), спільної німецько-радянської окупації Польщі (1939-1941), а потім німецько-радянської війни (1941-1945) на цей регіон зійшло масове насилля у небачених в історії масштабах. Снайдер знаходить спільні риси між режимами Сталіна та Гітлера, також говорить про те, що їх жертвами стало понад 14 мільйонів беззбройних чоловіків, жінок та дітей.
   Очевидно, що не всі міркування автора будуть сприйняті в Україні - передовсім західній, яку він трактує не інакше як східну Польщу. Вітчизняні історики знайдуть у цій книжці й чимало інших спірних тверджень і дискусійних тез. Однак це мусить бути дискусія на дуже високому фаховому рівні, який задає Тимоті Снайдер. І всі цифри загиблих, які в ній звучатимуть, неодмінно "множитимуться на один". Тому що ми мусимо "знову перетворити цифри на людей. А якщо ми на це неспроможні, то Гітлер і Сталін сформували не лише наш світ, а й нашу людяність"...
   Книга знаходиться в читальному залі 7 поверху наукової бібліотеки.