НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

До 585-ї річниці з часу першої писемної згадки про місто Хмельницький
та 450-річчя надання Плоскирову Магдебурзького права

Творча зустріч з істориком, краєзнавцем, дослідником історії,
архітектури та культури міста Хмельницького Сергієм Єсюніним
"Проскурів — Хмельницький: подорож у часі"


   Щороку наприкінці вересня Хмельницький традиційно відзначає своє свято — День міста. 20 вересня наукова бібліотека Хмельницького національного університету запросила своїх студентів на віртуальну екскурсію "Проскурів-Хмельницький: подорож у часі", яку провів Сергій Миколайович Єсюнін - провідний науковий співробітник обласного краєзнавчого музею, історик, краєзнавець, музеєзнавець, журналіст, дослідник історії, архітектури та культури міста Хмельницького та Поділля.
   Особлива його заслуга полягає в тому, що завдяки віднайденим ним історичним джерелам Хмельницький "подорослішав" на 62 роки. Це надало можливість у 2006 році міській владі затвердити 1431 р. як найдавнішу згадку про м. Хмельницький. Саме тому цьогоріч ми відзначаємо 585-ту річницю.

Перша писемна згадка про Плоскирів (нині Хмельницький), 1431 р. Карта Українських земель, XVI - XVII ст.

   Ще одна дата - у 2016 році виповнюється 450 років з часу надання місту Хмельницькому Магдебурзького права. Як зазначив Сергій Миколайович, отримання Магдебурзького права сприяло розвитку ремесел, зумовило формування міських станів населення та розвиток місцевого самоврядування. Це дозволяло "європеїзувати" міське життя, ввести його у чіткі правові рамки.
   С.М.Есюнін - невтомний пошуковець, автор численних досліджень, нарисів, статей і книг з історії міста Хмельницького та області, видатних особистостей, архітектурних пам'яток, історичних подій. Працівники бібліотеки підготували виставку його праць з фонду НБ ХНУ, серед яких: "До питання про найдавнішу згадку міста Хмельницького", "Вулиці Хмельницького", "Місто Хмельницький: історія, подіі, факти", "Хмельницький футбол: Історія, події, статистика", "Хмельницький театральний: погляд у минуле", "Провісники волі: до історії українського повстаньського руху на Поділлі", "Проскурів на старих поштівках", "Видатні вчені ХХ століття - уродженці нашого міста", "Перші друкарні нашого краю" та інші. На згадку про зустріч автор залишив автографи на своїх книгах.
   Беззаперечним є той факт, що в галузі історичного краєзнавства Хмельничини Сергій Миколайович вже зробив чималий внесок, його розвідки не тільки відкривають і пояснюють невідомі сторінки минувшини краю, а й повертають нам нашу малу батьківщину, вселяють гордість за неї та земляків, віру в наші сили, лікують від безпам'ятства. Ця праця особливо важлива у справі виховання молоді. Адже без минулого немає майбутнього.