НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

НЕСКОРЕНИЙ КАМЕНЯР.
ВІН ЗНАВ, "ЯК МНОГО ВАЖИТЬ СЛОВО..."


Скрізь і завжди у мене була одна провідна думка -
служити інтересам мойого рідного народу та загальнолюдським
поступовим, гуманним ідеям. Тим двом провідним зорям
я, здається, не споневірився досі ніколи і не споневірюся,
доки мойого життя.
Франко І.


   Крізь простір і час долинули до нас пристрасні слова Великого Каменяра, осяяні сподіваннями на те, що його важка праця в ім'я кращого майбутнього народу не пропаде даремно, буде оцінена наступними поколіннями людей.
   Іван Франко — славетний син України, літературна спадщина якого величезна, а твори завоювали всесвітнє визнання. Він був поетом, прозаїком, драматургом, перекладачем, літературним критиком, ученим, теоретиком літератури, істориком, філософом, етнографом, фольклористом, економістом і публіцистом. Своєю творчістю і багатогранною діяльністю Іван Франко створив цілу епоху в історії української культури і літератури. Геніальність митця виявляється у тому, що його творчість і через століття хвилює та захоплює.
   Жоден українець не зміг перевершити Франкової працездатності. Упродовж своєї більш ніж 40-літньої творчої активності, доробок Франка, написаний українською, німецькою, польською, російською та болгарською мовами, за приблизними оцінками налічує кілька тисяч творів загальним обсягом понад 100 томів.
   Усього за життя письменника окремими книгами з’явилося понад 220 видань, у тому числі більш ніж 60 збірок його оригінальних і перекладних творів різних жанрів. Як поет, він автор 10 прижиттєвих книг віршів, а прозова література налічує понад 100 оповідань, новел і казок, які склали 18 збірок малої прози та 10 творів великих прозових жанрів (повістей та романів).
   Знаючи чотирнадцять мов, Іван Якович переклав українською мовою близько 200 авторів (В. Шекспіра, Дж. Мільтона, Р. Бернса, Дж. Байрона, П.-Б. Шеллі, Й.-В. Ґете, Ф. Шіллера, Г. Гайне, В. Гюго) із 14 мов та 37 національних літератур, включаючи зразки вавилонської, єгипетської, староіндійської, староарабської словесності, античного письменства, ліричної та епічної поезії народів світу, твори класиків зарубіжжя.
   Творча спадщина Франка сьогодні звучить англійською, польською, російською, грузинською, литовською, німецькою та ін. мовами. Окремі поезії покладено на музику, деякі прозові твори екранізовано й інсценізовано.
   З нагоди 160-літнього ювілею від дня народження Івана Франка на абонементі художньої літератури наукової бібліотеки розгорнуто книжкову виставку "Воздвигне Вкраїна свойого Мойсея", присвячену життю і творчості Великого Каменяра.
   Тож запрошуємо ознайомитися з життєвим шляхом та творчою спадщиною геніального українського письменника, вченого і митця європейського рівня, який набагато випередив свою добу і яких мало в історії української культури.