НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

28 червня - День Конституції України

   Конституція України 1996 року стала важливим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяла подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені. Саме Конституція засвідчила Україну як суверенну, незалежну, демократичну, соціальну, правову державу, визнала людину найвищою соціальною цінністю.
   Практика застосування Конституції України свідчить про необхідність оновлення положень Конституції на основі збереження її демократичного змісту, розвитку її потенціалу.
  До державного свята в читальному залі пропонується до перегляду ілюстративно-книжкова виставка "Конституція України — офіційний імідж держави". Представлена на виставці література надає можливість кожному ознайомитися зі змістом Конституції, в якій закріплено право українського народу мати власну державу, найти відповіді на питання, якою наша держава буде, які шляхи її подальшого розвитку.
   Чільне місце на виставці займають основоположні документи — "Декларація про державний суверенітет України" та "Акт проголошення незалежності України".
   Зацікавить читача "Історія української Конституції" Миколи Томенка, в якій зібрано та проаналізовано конституційно-державні акти України з найдавніших часів до сьогодення. Переконливо доводиться, що "Пакти й конституції..." Пилипа Орлика (1710 р.), "Начерки Конституції Республіки" Георгія Андрузького (1850 р.), Основний закон "Самостійної України" (1905 р.), Конституцію УНР (1918 р.), "Проект Конституції основ державних законів УНР" Отто Ейхельмана (1920-1921 рр.) та Конституцію України (прийняту 28 червня 1996р.) єднає ідея побудови демократичної незалежної України.
   До уваги відвідувачів також видання - "Джерела конституційного права України", "Конституція України в актах Конституційного Суду України" А.Стрижака, "Конституційне право України" В.Годованця та А. Головіна, "Перша Конституція України. Пилип Орлик і його діяльність в еміграції" Г.Корогород та В.Гробової, актуальні статті з періодичних видань "Право України", "Віче", "Підприємництво, господарство і право" та інші.
   Запрошуємо читачів в читальний зал 7 поверху на перегляд книжкової виставки до Дня Конституції України!