НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

24 серпня — День Незалежності України

Живи, Україно, живи для краси,
Для сили, для правди, для волі!..
Шуми, Україно, як рідні ліси,
Як вітер в широкому полі.
До суду тебе не скують ланцюги,
І руки не скрутять ворожі:
Стоять твої вірні сини навкруги
З шаблями в руках на сторожі.
Стоять, присягають тобі на шаблях
І жити і вмерти з тобою,
І прапори рідні в кривавих боях
Ніколи не вкрити ганьбою!

О.Олесь

      26 років тому, у серпні 1991 р. в Україні відбулася подія, яка ознаменувала собою початок нової ери в історії нашої держави. У день, коли було проголошено Акт незалежності України, здійснилася найзаповітніша мрія всіх поколінь українського народу, а 24 серпня стало найважливішою датою в Україні і відзначається, як національне свято – День Незалежності України.
   "Ми унікальна нація, — писала Ліна Костенко. — Ви думали, що Україна так просто. Україна — це супер. Україна — це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни".
   За свою землю і волю український народ боровся упродовж всієї історії. І сьогодні, у середині другого десятиріччя ХХІ століття, українці проливають кров за свободу, за батьківщину, за єдність. На жаль, Україна день своєї Незалежності зустрічатиме у стані неоголошеної війни, коли частина нашої землі анексована, коли кожного дня гинуть люди, коли біженцями у своїй країні стали десятки тисяч людей...
   ...Одночасно наш народ переживає нестримний процес національного відродження. Мільйони українців потягнулися до державної символіки як втілення ідей національної єдності і суверенності, своєрідного кода історичної пам'яті народу. Сьогодні в Україні діють Конституція України, а її національними символами є Державний Гімн України — "Ще не вмерла України і слава, і воля", Державний Герб України — малий герб тризуб золотої барви на синьому щиті, Державний Прапор України — прямокутний жовто-блакитний стяг.
   Нам необхідно любити і поважати країну, в якій ми народилися, знати її історію та традиції і тільки тоді, ми зможемо з гідністю називати себе українцями. Віримо, що із "Ще не вмерла України ні слава, ні воля..." під жовто-блакитними кольорами ми, українці, переможемо!
   Історію становлення нашої держави відображають книжкові виставки: "З Україною в серці" (вестибюль бібліотеки),





"Живи та міцній, Українська державо!" (читальний зал, 7-й поверх),


"Любіть Україну і пісню її солов'їну" (абонемент художньої літератури, 4-й поверх).




   На web-сайті книгозбірні можна переглянути віртуальні виставки: "Ми мову називаємо святою", "Видатні постаті України", "Славетні жінки України", "Українська культура", "Вишиванка — душа українського народу" та ін.


ВІТАЄМО З ДНЕМ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ!